Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Finsk design

Finland fyller 100 år

Finland blev en självständig stat den 6 december 1917 och detta firas rejält nu när finländarna går mot ett nytt århundrade. Vi på Formex gratulerar så klart till 100 år och passar på att tipsa om en rad designutställningar och aktiviteter som visar och hyllar finsk design.

STADSFESTIVAL FINLAND 100 ÅR

I Sverige firas Finlands 100 år officiellt under Formexveckan. Finlands ambassad, Finlandsinstitutet i Stockholm, Finsk-svenska handelskammaren, Finpro och Ålandskontoret arrangerar tidernas största finländska fest i hjärtat av Stockholm och hälsar alla som vill välkomna till det finska födelsedagskalaset. Firandet som pågår i dagarna tre under namnet ¨Stadsfestivalen Finland 100 år¨ hålls i Kungsträdgården den 24–26 augusti 2017.

Finland har många unga, innovativa  modedesigners. Ivana Helsinki, är ett mode- och lifestylebrand som nått stora internationella framgångar. Under festivalen visar de upp två kollektioner på catwalken i Kungsan på lördagen den 26 augusti, klockan 13.00. Med sig på scenen har de också filmen Ivana Helsinki by Moomin och rockbandet New Silver Girl.

Finsk design finns till salu bland annat i Finlaysons jämställdhetsbutik på festivalområdet. Mer info finner du här!

Finland

FINSKT PÅ FORMEX

På Formex finns som vanligt en rad finska utställare på plats, bland annat Weiste monter C08:38,  Muurla i monter B07:10 och Weranna´s i monter A01:12. I Finlaysons monter B08:10 bjuder Mumin kafé besökarna på fika. Och i en stor samlingsmonter Jewellery Form Finland B13:31 visas finska smycken av nyetablerade finska designer och konsthantverkare.

Finska Antrei Hartikainen är nominerad till Nova-årets nordiska designer. Nova är Formexmässans prestigefulla designpris. Antrei är möbelmästare med examen som både trähantverkare och möbelsnickare. Han arbetar både för det finska trä- och designföretaget Nikari Oy och genomför egna designprojekt. På mässan visas alla de nominerade till Novapriset i en samlingsutställning B17:20. Mer info här!

 

UTSTÄLLNINGAR MED FINSK DESIGN OCH KONST

Hundra år av finsk design i Stockholm
Hundra år av finsk design. Ur Rafaela och Kaj Forsbloms samling. Med cirka 200 föremål ur den unika Forsblomska samlingen speglas nationen Finland från sekelskiftet 1900 fram till idag på Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Finsk design när den är som bäst. Se möbler, armatur, glas, keramik och textil av 28 av Finlands främsta formgivare, arkitekter och konstnärer. Till och med den 29 oktober 2017.
Mer info här!


Fokus Finland-3 x Aho & Soldan  i Stockholm

Liljevalchs hyllar Finland med finskt foto. Tre pionjärer inom foto och dokumentärfilm: Heikki Aho och Björn Soldan samt Claire Aho. Utställningen visas i en paviljong på Armémuseums gård till och med den 10 september. Här visas runt 120 fotografier från fem årtionden på 1900-talet, 20-tal till 60-tal.

Heikki Aho och Björn Soldan var föregångare inom dokumentärfilm och grundade 1924 filmbolaget Aho & Soldan. Aho var ingenjör och specialist på efterbehandling av bilder, Soldan var kameravirtuos och deras fotografiska stil byggde på avancerad bildteknologi. Claire Aho slog igenom mode- och reklamfotograf, hennes bilder hade både starka färger och sinnrika former, humor och uppfinningsrika detaljer. Men hon var också den enda kvinnliga filmfotografen som dokumenterade sommar-OS i Helsingfors 1952. Mer info om utställningen!


Finskt fyrverkeri i Malmö

Utställningen visar finska designklassiker som Eero Aarnios Åskbollen till dagens unga formgivare, på tröskeln till genombrott. Finskt fyrverkeri är ett samarbete med butiken Finsk Form i Malmö. I utställningen ingår 12 reflektioner om Finland och finskhet vilka speglar Sveriges och Finlands gemensamma historia och samtid.

På Borggården visas teckningar av konstnären Katja Tukiainen och utefter vallgraven fotografier ut serien Aino av Nina Backman. Utställningen visas på Slottsholmen, Malmö Museer, till och med den 24 september 2017.
Mer info här!


Utopi nu - berättelsen om finsk design i Helsingfors
Designmuseet i Helsingfors har kraftsamlat och hyllar finsk design genom att öppna en helt ny samlingsutställning som visar finsk formgivnings viktiga roll i utvecklingen av den finska välfärdsstaten. Utställningen är uppdelad i fem teman och digitala applikationer visar unikt och aldrig tidigare utställt material.

I samverkan med den finska designorganisationen Ornamo visas också modern och nutida finsk formgivning i utställningen Enter and Encounter . Hur utmanar formgivningen dagens situation och hur påverkar den framtiden till exempel i hejdande av klimatförändringen, från förändringar inom matproduktionen, satellitbaserade informationstjänster i föränderliga miljöer till artificiell intelligens? Enter and Encounter pågår till och med den 22 oktober.
Mer info här!


Avata på Lokal i Helsingfors

Lokal är Helsingfors mest spännande galleri och designbutik just nu. Fram till den 2 september visar Lokal samlingsutställningen Avata som har kurerats av inredningsarkitekten Hanni Koroma, som också firar 20 år som designer. Deltagande designer är alla välkända namn inom formgivning, mode, konsthantverk och textil i Finland: Sasha Huber, Kirsi Kivivirta, Nathalie Lautenbacher, Outi Martikainen, Christoffer Relander, Matti Söderkultalahti, Johanna Gullichsen, Samuji och Tetrimäki.
Mer info här!


Designdistrict Helsinki i Helsingfors

Design District Helsinki är ett kluster av kreativa näringar inom bland annat mode, konst, designhotell, marknader och restauranger. 25 gator, 200 design hotspots och ett gediget kalendarium finns samlade på sajten. Analoga kartor finns också.
Mer info här!


Löyly i Helsingfors
Lövly - sauna in style. Inget är mer finskt än ett bastubad. Men Löyly, som betyder ångbastu, är så långt från en traditionell bastu man kan komma. Detta är en en ultramodern urban oas för bastu, havsdopp och god mat i fantastisk träarkitektur.
Mer info här!