Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

heja finland

Heja Finland!

I år fyller Finland 100 år som fri nation efter att fram till 1917 ha varit en del av Ryssland.

Några unga finska smyckesformgivare firar med att komma till Stockholm och ställa ut på Formex, under namnet Jewellery Form Finland.

- Vi är tolv designers som gjort en gemensam satsning, det ger ett maffigare intryck, säger Elli Hukka, och visar upp halsbandet hon bär – det är gjort av färgpennor!

– Jag fick idén av en slump, jag satt med ett gäng pennor i handen … Jag har alltid älskat färgerna och doften. Så kom jag på att de kunde förvandlas till smycken.

Jessica Riksmans silverhängen hämtar inspiration från mer traditionellt håll och snöflingorna och solsymbolen för tankarna till samekultur och nordligaste Finland.

– Det är en kultur som går över nationsgränserna i Finland, Sverige och Norge, säger Jessica och menar att vi har en hel del gemensamt i de nordiska länderna när det gäller formgivning.

På frågan vad de tolv formgivarna i montern har gemensamt funderar Jenni Rutonen en stund. Även om de flesta av dem känner varandra och har gått samma designskolor, så kommer de från alla delar av Finland och de har alla sina unika, personliga uttryck. Jennis egen kollektion känns som hämtad ur en sagovärld. Men till slut kommer hon på vad det är:

– Envishet och beslutsamhet! Alla är här för att nå ut och målet är att hitta nya återförsäljare.

Du finner Jewellery Form Finland i hall B i monter B13:31