trender london

Trendspaning från London Design Festival

Londons Design Festival, LDF startade 2003 har ungefär 350 listade events och utställningar i programmet och rymmer inte mindre än fyra mässor: London Design Fair, 100% Design, Design Junction och Decourex. Runt om i London samordnar sig också olika design- och galleritäta stadsdelar genom att medverka i LDF kalendariet. Så det är otroligt mycket att hinna med men vi har här sammanställt olika trender och intressanta spaningar som vi har hittat under veckan i London.

Material
Betong och råa material. Materialiteter var ett uttryck som användes ganska frekvent för att beskriva olika projekt.

Trä
Pressat och i spånvarianter, MDF. Mörka eller ljusa träslag verkar inte spela någon roll. Riktigt fina och eleganta material samsas med rejält ruffa ytor. Flätade olika korgmaterial, men också halm som använts till olika ytor.

Nya processer
Bakterier och svampar i designprocessen. Odlade designmaterial som kan transporteras till exempel genom torkning. Skräp som förädlas på olika sätt

Naturmaterial
Sten, som granit, kalk och marmor.

Metall
Färgerna som dominerar är mässing, roséguld och koppar.

Textil
Ull och lin dominerar på textilsidan ofta i enfärgat men en hel del mönster finns också sida vid sida av det helt ofärgade. Sammet, ofta i den mer nervösa silkessammeten och inte så mycket bomull. Stort fokus på kuddar i allsköns former och mönster. Mattor, gärna handvävda med synliga effekter av hantverkets ojämna icke helt perfekta estetik, ofta i grov ull.

Färger
Gammelrosa, salviagrönt, buteljgrönt, vinrött och petrolblått är riktigt frekventa och ofta i en mer dämpad färgskala.

Brunt i toner från kaffe-latte till mörk chokladbrunt och grått i alla varianter, flammigt eller högblankt. Och svart, gärna i kombination med åttiotalsfavoriten riktigt kritvitt

Gult som accentfärg, i kulörer från ljus vanilj till starkare ockragult. Turkos och kleinblått känns nytt liksom klarrött som accentfärg och starkt utropstecken.

Hantverk och småskalig produktion
Helt klart de tydligaste signalerna på många av mässorna liksom på utställningar runt om i London, ofta med nya tankeväckande idéer runt hållbarhet och konsumtionsmönster.

Mönster
På tapeter, tallrikar och tyger syntes marmoreringar och färgfält a la kubismen, speciellt på kuddar, vid sidan av retrodoftande nonfigurativa tryck eller blomster ofta i sextiotalsflört. Styckfärgade sängkläder.

Retro
Sextiotal, sjuttiotal och åttiotalsinfluenserna är tydliga vad gäller influenser på både föremål, mönster och större inredningar. Sextiotalet märks på tyger vars mönster ser är organiskt nonfigurativa lätt inspirerade av ett elegant sextiotal, liksom nätta möbler i mörkt trä ofta i exklusivt hantverk.

Sjuttiotalets svulstiga formspråk märktes tydligt hos många av ¨emerging talent¨ utställarna, liksom sjuttiotalets värderingar. Gröna vågen,  i form av att odla själv och en mer alternativ livsstil.

Åttiotalet och speciellt Memphisdesign är en tydlig källa till inspiration för både mer etablerade designer som för den nya generationen. En av veckans mest omtalade installationer helt i Memphisgruppens anda var designern Camille Walalas Villa Walala,  i samarbete med British Land, en gigantisk och lekfull installation vid Broadgate nära Liverpool Street Stations tunnelbana.

camillewalala.com

Detaljer
Speglar, speglar, speglar…speglar som är runda eller har rundade hörn alternativt konkava speglar. Lampor och armatur med väl synliga glödlampor.
Intressanta koncept för växter med eller utan glaskupor. Rumsdoft i form av dyra doftljus ofta från någon etablerad parfymör i samarbete med något annat varumärke.

Planteringar i amplar med extremt många växter i grupp med tillhörande ställning och belysning, klappat och klart att ställa ut i någon offentlig miljö. Fortsatt fokus på kaktusar, suckulenter och rumsrenande växter med gröna blad. Mängder av kokodama liksom intressanta affärsmodeller för snittblommor.

Bubblare
Tysta minirum eller plexi inramade sittmöbler känns som nytt i inredningssammanhang, speciellt för publika ytor och kontorsmiljöer.

Träningsredskap för kontor eller hemmamiljö, till exempel boxningssäckar i retrostil med vackert skinn eller roddmaskin i teak och vattentank a la den som Frank Underwood i House of Cards tränar på.