Formex hållbarhetspris

Formex har under flera års tid lyft frågor kring hållbarhet bland annat i våra talks-program och vi vet att detta är frågor som på djupet engagerar många av er utställare. Det är vår önskan att Formex ska vara en plattform där man kan dela med sig och lära av de bästa exemplen i branschen. Att få ett erkännande för de ansträngningar och satsningar man gjort är viktigt för att sporras att ta ytterligare steg, anser vi. Vi får ofta frågor om vilka aktiviteter eller områden vi har där hållbarhetsfrågorna lyfts. Därför är vi mycket glada över denna tävling och utmärkelse. Sustainability Award lanserades på Formex i januari 2023. Nästa utmärkelse sker i januari 2025.
 

Formex Sustainability Award är en tävling, där utställande företag eller designers tävlar om att vinna utmärkelsen för mest hållbart genomtänkta produkt. De nominerade bidragen marknadsförs via våra kanaler inklusive press och PR och i en utställning under kommande mässa. Vinnaren får utöver utmärkelsen en unik glasstatyett designad av Marie-Louise Hellgren, en pionjär inom cirkularitet och upcycling och med över 30 års erfarenhet i branschen, samt 10 kvm friyta inklusive startavgift på nästkommande Formex.

Statyetten är handblåst av Glasbolaget i Bro, en glashytta norr om Stockholm som grundades 2016 av Ammy Olofsson och Erika Kristofersson Bredberg och som utsågs till Årets Formbärare av Svensk Form Stockholm 2022. Glashyttan tar vara på restgasen som bildas på Ragn-Sells närliggande deponianläggning Högbytorp. I glasugnen smälts också återvunnen skärm som levereras främst från Reijmyre glasbruk.

Juryn består av:
Marie-Louise Hellgren, designer
Emma Olbers, designer
Maria Soxbo, journalist
Björn Florman, grundare Materialbiblioteket

Koordinator: Marie Jansson, Formex

Hur går det till?
Utställare på Formex under senaste genomförandet skickar själva in en anmälan. Vi välkomnar alla initiativ, stora som små, gamla som nya. 

Ansök nu!

Du som har varit utställande företag eller designer på Formex i januari 2024 eller som kommer vara med i augusti 2024 har möjlighet att ansöka till Formex Sustainability Award. Ansökan är öppen till och med 13 oktober och vinnaren presenteras under Formexmässan i januari 2025 »

Vinnaren av Sustainability Award

Svenska Lursta Cast Iron är vinnaren av Formex Sustainability Award 2024. Företaget kammar hem priset för sin väldesignade, lokalt präglade och långlivade pannkakslagg av återvunnet skrot. Lär känna Lursta här »