Formex_Sustainability-Award

Formex hållbarhetspris

Formex har under flera års tid lyft frågor kring hållbarhet bland annat i våra talks-program och vi vet att detta är frågor som på djupet engagerar många av er utställare. Det är vår önskan att Formex ska vara en plattform där man kan dela med sig och lära av de bästa exemplen i branschen. Att få ett erkännande för de ansträngningar och satsningar man gjort är viktigt för att sporras att ta ytterligare steg, anser vi. Vi får ofta frågor om vilka aktiviteter eller områden vi har där hållbarhetsfrågorna lyfts. Därför är vi mycket glada över denna tävling och utmärkelse. Sustainability Award lanserades på Formex i januari 2023. Nästa utmärkelse sker i januari 2024. 
 

Formex Sustainability Award är en tävling, där utställande företag eller designers tävlar om att vinna utmärkelsen för mest hållbart genomtänkta produkt. De nominerade bidragen marknadsförs via våra kanaler inklusive press och PR och i en utställning under kommande mässa. Vinnaren får utöver utmärkelsen en unik glasstatyett designad av Marie-Louise Hellgren, en pionjär inom cirkularitet och upcycling och med över 30 års erfarenhet i branschen, samt 10 kvm friyta inklusive startavgift på nästkommande Formex.

Statyetten är handblåst av Glasbolaget i Bro, en glashytta norr om Stockholm som grundades 2016 av Ammy Olofsson och Erika Kristofersson Bredberg och som utsågs till Årets Formbärare av Svensk Form Stockholm 2022. Glashyttan tar vara på restgasen som bildas på Ragn-Sells närliggande deponianläggning Högbytorp. I glasugnen smälts också återvunnen skärm som levereras främst från Reijmyre glasbruk.

Juryn består av:
Marie-Louise Hellgren, designer
Emma Olbers, designer
Maria Soxbo, journalist
Björn Florman, grundare Materialbiblioteket
Kajsa Falck Torlegård, Formex

Hur går det till?
Utställare på Formex under senaste genomförandet skickar själva in en anmälan. Vi välkomnar alla initiativ, stora som små, gamla som nya.

Ansök nu!

Du som är utställande företag eller designer som varit med på Formexmässan i januari 2023 eller augusti 2023 har möjlighet att ansöka till Formex Sustainability Award. Ansökan är öppen till och med 13 oktober och vinnaren presenteras under Formexmässan i januari 2024 »

Vinnaren av Sustainability Award

Med motiveringen "Ett snyggt sätt att uppmuntra återbruk och skapa stämning i våra hem utan bismak av varken fossilindustri, animaliska restprodukter eller regnskogsskövling" blev Remoair med sina refills till doftljus, vinnaren av det första Sustainability Award 2023!
Kika in deras produkter här »

NOMINERADE JANUARI 2023

Baoobaoo Leather Production AB

Väskor - Ett bra exempel på när social hållbarhet och cirkularitet möts och skapar en större helhet. Genom att återanvända kasserade material minskar avfallet, den nya produkten blir slittålig och att kapelltyget dessutom förflyttas från fossillastbil till människa är ett plus i kanten.

Bark Sweden

Mobilskal - En praktisk vardagsprodukt i vackert utförande som tar vara på naturresurser som annars hade gått till spillo, samtidigt som den skyddar en klimattung produkt. Spårbart, resurssnålt och genomtänkt – och en anledning för den digitaliserade människan att hantera naturmaterial varje dag.

Eco Grow Skåne AB

Fröer - Snyggt paketerad odlingslycka som fyller ett hål i marknaden – ekologiska, KRAV-märkta fröer växer inte på träd. Odling skapar värde för många människor, främjar biologisk mångfald och är en viktig pusselbit i framtiden när vårt nordiska klimat förändras.

eldblå

Plädar/sjalar - Det är ingen slump att ullfiltar har varit ett naturligt inslag i svenska hem i generationer. Ett förnybart, praktiskt och vackert material, ett textilt hantverk som håller över tid och en lokal förankring i såväl material som produktion. Plus i kanten för bidraget till den biologiska mångfalden.

Iris Hantverk

Borstar - Med rötter i ett borstbinderi på 1800-talet har det vackra, handgjorda bruksföremålet överlevt in i modern tid och går en ljus framtid till mötes. Lokalt hantverk, naturmaterial och social hållbarhet förenas i tidlös design som tål ögats slitage.

Jakobsdals

Vaser - I en tid när exotiska, kortlivade snittblommor flygs in till Sverige för att fylla vårt begär efter flärd känns en vas tänkt för torkade evighetsblommor normförskjutande och intressant. Materialet är naturligt och delvis återvunnet, och kommer till sin rätt i de handgjorda produkterna.

Movesgood

Basplagg - Att hitta en alternativ väg i textilindustrin som är en av världens mest utsläppskrävande, resursintensiva och miljöförstörande branscher är en utmaning. Här kombineras giftfria processer och förnybara material med en designfilosofi bortom kortlivade trendcykler.

Remoair

Refill till doftljus - Med en enkel och smart produkt har doftljusmarknaden äntligen fått en refillösning som fungerar. Ett snyggt sätt att uppmuntra återbruk och skapa stämning i våra hem utan bismak av varken fossilindustri, animaliska restprodukter eller regnskogsskövling.

Smart Form Sweden

Stämningsljus - En stämningshöjare baserad på en nytänkande råvara som blir ett intressant alternativ till det fossila paraffinet och det animaliska stearinet. Den småskaliga och lokala tillverkningen minimerar både svinn och överproduktion, utan att kompromissa med kvalitet och funktion.