tekla_manér

Vinnaren av Design Talents förstapris Best in Show januari 2023

Intervju med Bark Sweden

Bark Sweden är ett nystartat företag som tillverkar och säljer mobilskal av 100% svenskt återvunnet lövträ. Företaget är grundat av Frida och Richard Lillieståle som också är gifta och har två barn. Paret vill fortsätta utmana konsumtionsmarknaden genom att ersätta plast med trä i vår vardag.

Berätta om Bark Sweden!
Det som började som en vild idé i Fridas huvud för fyra år sedan blev till verklighet med Richards ingenjörskonst och envisa experimenterande. Frida har alltid brunnit för miljöfrågor och ville ägna sig åt något som kunde göra världen lite bättre, men visste inte hur. Men så kom hon på att många använder mobilskal. När hon googlade insåg hon att nästan alla mobilskal tillverkas av plast som förstör vår natur. Vi bor också i ett land med mycket skog och om vi använder virket som annars går till spillo så blir det dubbel vinst för miljön.

När Richard som är civilingenjör fick höra om idén, och bestämde sig för att göra verklighet av den, insåg vi hur svårt det var att hitta någon som kunde hjälpa oss att göra en prototyp. I Richards pappas fabrikslokal i Spånga stod en fräsmaskin som han kunde använda och vi gav det ett eget försök.

– De första skalen var jättesnygga men de höll tyvärr inte. Då kom vi på idén att korsa virket för att få fiberriktningarna på rätt ställen och vips hade vi mobilskal som både var snygga och klarade ett fall mot golvet. 

- Vi har nu en anställd och jobbar hårt för att automatisera delar av produktionen. Vår ambition är att se bortom mobilskal och försöka använda vår teknik på andra produkter som idag görs av plast.

Var får ni inspiration ifrån?
-Vi älskar båda naturen och det är en speciell känsla att åka ut till arboristerna i Nacka och se alla träd som fällts i parkvård runtom i Stockholm. Att få vara med och såga plankor av ett träd som exempelvis vuxit på Djurgården i hundra år och få se mönstringen som ligger gömd i trädet är magiskt. Att sedan få veta att vi kommer ge ett nytt liv åt trädet genom att tillverka en användbar produkt av det känns väldigt fint då det annars skulle flisas och/eller brännas upp.

Hur har responsen varit efter ert deltagande i Formex Design Talents?
Att vinna Formex Design Talents var fantastiskt roligt! Vi har fått jättefin uppmärksamhet och många ordrar. Det har varit en väldigt bra start på 2023!

Vad har ni för planer framöver? 
Nu behöver vi få i gång vår senaste medarbetare, en kollaborativ robot som vi skaffat för att automatisera delar av produktionslinan. Sedan är det att bredda sortimentet och jobba mer aktivt med marknadsföring. Vi har även en japansk lansering på gång under våren med en agent som har stora planer och vi hoppas såklart att våra skal kommer mottas bra där.

Besök Bark Swedens hemsida här https://www.barksweden.com/