Temadag - Sustainability

Hur kan forskning hjälpa oss att fatta rätt beslut? Hur kan vi inspirera människor till förändring och vad är det för typ av samarbeten som kommer krävas för att skapa verklig förändring? Till temadagen Sustainability har Formex tillsammans med Elin Larsson samlat ledande aktörer och experter inom hållbar handel, materialval och cirkulära tjänster.  

Moderator för dagen är Elin Larsson - rådgivare och föreläsare för hållbarhet och cirkularitet. Elin grundade bolaget Elco under 2018 och har innan dess jobbat som hållbarhetschef för Filippa K. Under temadagen Sustainability kommer hon och föreläsarna på scen bland annat att belysa vikten av samarbete mellan forskning, industrier, konkurrenter, kunder och varandra. Utbyta erfarenheter och utmanarna traditionella sätt att göra affärer. 

Sandra Roos, Rise - Hur ska företag tänka och agera när det gäller hållbarhet och vad är extra viktigt för textila material?
Sandra är disputerad forskare inom området livscykelanalys och kemikalier i textil. Hon har framförallt arbetat med att ta fram mätbar data på miljöpåverkan i det textila produktionsledet och i värdekedjan.

Glenn Mattsing, VD Sculpture - 3D-printade möbler med pant
I samband med en roddexpedition runt Svalbard upptäckte entreprenören och biologen Glenn Mattsing plastskräp på några av världens mest avlägsna öar. Det blev startskottet till företaget Sculptur som just nu bygger världens första storskaliga 3D-printer avsedd att producera designmöbler av återvunna material.

Sofia Wood & Elsa Billgren -Inreda med vintage - Inspiration som verktyg för lustfylld förändring
Elsa Billgren driver sen 2008 en blogg om hennes kärlek till vintage, inredning och livet med familjen på ELLE och utsågs 2019 till årets influencer på ELLE-galan.

Sofia Wood har en bakgrund i mode-, konst- och designbranschen. Hon har också ett brinnande matintresse, och i år släpptes hennes allra första kokbok, ”Chez Wood – en kokbok för vardag, vila och fest”.

Maria Sandow, Svensk Handel - Hur ska handeln klara klimatet?
Sällan har väl handel och konsumtion debatterats så flitigt som kring Black Friday och julen 2019. Maria Sandow, näringspolitisk expert inom områdena hållbarhet och modebransch på Svensk Handel, berättar om hur handeln möter utmaningar som både handlar om klimat och globalisering.

Sebastian Rubenstam, Beleco -  "ett Airbnb för möbler” som utmanar hela möbelindustrin
Beleco knyter samman möbelproducenter, inredare och logistik till en smart cirkulär och digital tjänst. Sebastian berättar om Belecos resa och hur de tagit position på en marknad där användare inte längre vill äga.

Erika Rydja, Marknadschef, Interface Nordeuropa - Climate Take Back – Steget efter Mission Zero
Interface, idag världens ledande tillverkare av textila golvplattor, började sin hållbarhetsresa för 25 år sedan. Målsättningen var ambitiös, till 2020 skulle företaget eliminera sin negativa inverkan på miljön. Hållbarhetslöftet kallades Mission Zero.

Helena Dhorfh, Kemii - Hållbarhet kräver kemikaliekoll: Ställ krav på dina leverantörer!
Förutom att ställa krav på leverantörerna kommer de lyfta den intressekonflikt som kan uppstå mellan att fasa ut farliga kemikalier och samhällets önskan att öka återvinningen. De vill också uppmuntra de företag som vill gå längre än minimikraven i lagstiftningen. 

Panelsamtal Svenskt Ull lett av Elin Larsson  
Visste ni att 70% av all svensk ull slängs eller bränns idag! För att ändra på det, gick några personer i höstas samman och lanserades de första tröjorna genom ett samarbete mellan Filippa K, Röjk, Norrby gård, svenska fåravels förbundet och ännu fler.

Under panelsamtalet kan du lyssna när varumärkena och får-experten berättar om sin resa, framtidsvisionen och varför den svenska ullen är så fantastisk.

Jodi Everding, Filippa K - Fabric and trim manager and sustainability coordinator
Filippa K är ett svenskt modevarumärke med fokus på stil, enkelhet och kvalitet.

Yann Betros, Röjk - Grundare och designer på RÖJK Superwear
RÖJK är ett svenskt företag med fokus på hållbara outdoorkläder

Claudia Dillman, Svenska Fåravelsförbundet -  Ledamot och Ull- och Skinnansvarig i Svenska Fåravelsförbundet. Projektledare för Vinnovaprojektet Cirkulära Yllekläder.