Designer Jan Klingler

Som en modern fossil, så beskriver Jan Klingler sin Bakterielampa. Han vill att användaren ska utveckla en emotionell koppling till de produkter han designar. Jan Klingler är nominerad till designpriset Nova 2020. 

I sitt arbete är Jan inspirerad av Mikrobiologi. Alla platser och människor har ett unikt mikrobiologiskt print. Jan tar prover av dessa och låter de växa inne i en lampa till ett vackert mönster. På så sätt blir varje lampa unik, och du skulle kunna ha bakterier från någon du tycker om eller en av dina favoritplatser i den genomskinliga lampan. 

Jan Klingler tog examen i industriell design vid Heildesheims universitet I Tyskland 2016, och vid Konstfack i Stockholm 2018. Jans tvärvetenskapliga approach har lett till att han bland annat jobbat som laboratorieassistent på Karolinska Universitetssjukhusets mikrobiologiska laboratorium, vilket återspeglas i hans design.

Juryns motivering:
“Designer who finds inspiration in the most unexpected of places. He combines industrial design and microbiology into innovative design that highlights a highly personalized content: bacteria.”

Filmer