Tips! Skapa din egen färgruta

Ett tråkigt hörn livade Kajsa Falck-Torlegård, Operativ projektledare på Formex, upp med en ruta som hon själv kallar sin ”lekruta”. 

Färg och form är något som Kajsa sysslar med nästan varje dag på jobbet. Det stoppar inte henne att vilja fortsätta att skapa även när hon kommer hem. ”För mig kliar det alltid i fingrarna för nya inredningsprojekt, men mitt hem är liksom färdigt nu. Därför känns det roligt att ha skapat en yta där jag verkligen kan gå loss.”

I parhuset, en trappa upp har Kajsa målat en färgruta som hon kan måla om så ofta lusten faller på. ”Jag jobbar med att ta fram säsongsfärgerna för Formex där jag skapar färgkombinationer i olika teman för varje ny säsong, så för det mesta målar jag om rutan för att testa en kommande trendfärg. Just nu är den målad i färgen ”Baby Rose” från Formex trends SS 2020."

Men själva ursprungstanken med rutan var att skapa någonting intressant av ett tråkigt hörn i en trång korridor. ”Att måla just en ruta i stället för en hel fondvägg ger mer möjlighet att styra känslan man vill uppnå. Målar du rutan på höjden så accentueras rummets takhöjd och en liggande ruta sänker taket och skapar intimitet, en ruta som löper över ett hörn skapar spänning.” 

Ljusblå bakgrund med vit text media.

5 enkla steg för att skapa din färgruta

1. Måtta upp rutan (gärna med laser). Hitta någon naturlig linje att följa i rummet, till exempel dörrpostens överkant eller mot en eventuell möbel som ska placeras.

2. Tejpa upp rutan med maskeringstejp.

3. Måla först längst tejpen med rummets befintliga färg för att försegla tejpen och för att undvika att den nya färgen flyter över linjen.

4. Måla sedan med rutans färg. Använd en liten roller på mindre ytor så blir det mer lättjobbat. Måla gärna två lager.

5. Dra bort tejpen så är rutan klar. Dags för det roliga - att styla.

Om du sedan vill måla om rutan tejpar du bara någon millimeter utanför så slipper du mäta igen.

Lycka till!