Japansk utställning på Formex flyttar till Tokyo

För ganska precis ett år sedan hyllade Formex 150 år av diplomatiska förbindelser mellan Sverige och Japan med en utställning om japansk design och hantverk. Nu finns en del av utställningen tillgänglig på hotell Claska i västra Tokyo. 

I livsstilsbutiken Claska Shop Do som ligger i Hotell Claska handplockar direktören Mr Okuma butikens utbud av japanskt traditionellt hantverk och designprodukter. Vägg i vägg finns galleriet som för tillfället huserar utställningen KIN – everyday fine objects, kurerad av formgivaren och handvävaren Åsa Pärson och textildesignern Keiji Otani. 

KIN, som betyder familj och släkt, var en del av utställningen på Formex. Där samlades en grupp konsthantverkare, alla från Japan men som etablerat sin verksamhet i Sverige. Deras band mellan Japan och Sverige tog sitt uttryck i föremål, produktionstekniker samt tankar om formgivning och hantverk.

"När utställningen från Formex flyttades till Tokyo tillsammans med Claska Shop Do beslöt vi att utöka konceptet KIN och gav varje japansk deltagare möjligheten att bjuda in en kollega från Sverige samt presentera och motivera sitt val" berättar formgivaren och handvävaren Åsa Pärson. 

Fram till den fjärde november är utställningen KIN tillgänglig i hotellets butik. Den består av tio formgivare och deras produkter med ursprung från Japan och Sverige som återspeglar de båda ländernas likheter och skillnader. 
 
"Den största skillnaden på utställningen nu, mot för när jag kurerade den för ett år sedan är att tonvikten ligger på bruksföremål och har ”Vackrare Vardagsvara” som utgångspunkt. Samt, att alla produkter går att köpa. Till exempel var Li Edelkoort och besökte utställningen häromdagen och  passade på att köpa med sig några av objekten hem" avslutar Åsa. 

Formgivare - KIN

Keiji Otani (textil) - Åsa Pärson (Textil)
Takao Momiyama (textil) - Margareta Heijkensköld Holmgren (textil)
Yoko Yamano Andersson (glas) - Stefan Andersson (keramik)
Mihiro Burman (papperskonst) - Mikael Löfström (trä)
Masayoshi Oya (keramik) - Karin Mååg (keramik)