Som representant av den svenska industriella konsthantverkstraditionen var Klässbols ett självklart val för designerna Carina Seth-Andersson och Matti Klenell när dessa handplockade producenter för interiören till nya Nationalmuseum i Stockholm, för vilket Klässbols har producerat möbeltyger och draperier till kaféet, i design av Jonas Lindvall. Samarbetet med den välrenommerade, mångsidigt begåvade designern Lena Bergström inleddes redan i början av 1990-talet, enligt Bergström med något av en chockstart.
”Vid den tidpunkten såg inredningsarkitekten Maja Cronsjö, som jag då samarbetade med, delar av mina arbeten från Konstfacks studietid”, säger Bergström. ”Hon tyckte det skulle vara något för Klässbols framtida kollektion. Vävar i en blandning av lin och ull kombinerat med gummi. Jag visade dem för Dick — jag tror han blev livrädd. Litet senare formgav jag dock en gardin som metervara till en god väns företag som Klässbol lönproducerade. Den gick väldigt bra och så småningom tog Klässbols över produkten. Med tiden började vi arbeta närmare och närmare.”
Under senare år har Bergström samarbetat med Klässbols vävare och olika produktionsenheter med en komplett översyn och uppdatering av nya färger till befintliga mönster.
”Tidigare har det ibland varit ganska slumpartat. Nu börjar vi se helheten med det klassiska och det moderna”, säger Lena Bergström. ”I färgarbetet har vi gått närmast forskningsmässigt till väga. Systematiskt satte vi upp varpar med vit, oblekt och svart lin, inslag med garner inom olika färgområden, blå, rosa, gråskala etcetera. Både de gamla och nya färgerna kombinerat med olika bindningar. Därefter gjorde vi ett urval som kändes aktuellt. Det var en tidskrävande process. Det var viktigt att skapa ett färgspektrum som skulle vara klassiskt, brett och samtidigt passa vår samtid. Vi har helt enkelt skapat ett vävt färgbibliotek. Bara detta arbete tog två och ett halvt år”.
”Klässbols är fantastiska som uppdragsgivare” tillägger Lena Bergström. ”Det är verkligen inte ofta man får höra sådant som Dick Johansson och hans kollegor säger — vi litar på dig Lena och det får ta tid”.
Tillsammans med Lena Bergström arbetar Klässbols även med en breddning av sortimentet under temat ”Klässbols i alla rum”, exempelvis med kollektionen BADA — grafiskt enkla handdukar och en badrock med bindningar med god uppsugningsförmåga. Möbeltyget Norrland som metervara och kuddar samt bäddkollektionen ”Memory” av Ulrika Elofsson är andra exempel på nya produktområden.
”Det är också fantastiskt att Klässbols inte bara har investerat i nya toppmoderna vävstolar utan även behållit de gamla stolarna, en del antika stolar, vilket ger större möjligheter”, säger Lena Bergström.
”Med de gamla stolarna kan vi väva tyger som inte är helt maskinellt perfekta med alla avslut utan som har en mer hantverksmässig känsla”, säger Dick Johansson. ”Det är glädjande att det finns efterfrågan på sådan kvalitet idag”.
För Klässbols har Formex länge varit det den viktigaste marknadsplatsen.
”Vi har varit med i väldigt många år”, berättar Dick Johansson. ”Det är här vi möter våra kunder. Vi är inte ute och reser. Det är här vi möter nya kunder, inte bara från Sverige utan från andra länder som Japan. Mässan har förändrats så att det inte görs lika mycket affärer direkt på plats som förr, men det har inte gjort den mindre viktig. Det är här vi har chansen att visa upp oss för marknaden — våra nya produkter och färger, helheten”.