tekla_manér

Le cafe Monchique x Studio Lisa Bengtsson

På mässan i januari 2024 fick Minnie, grundaren av parasollföretaget Monchiqe, och mönsterdesignern Lisa Bengtsson i uppdrag att skapa ett inbjudande och drömmigt café. Resultatet blev precis som förväntat – ett ställe där man ville hänga, njuta av god mat, göra affärer, lyssna på inspirerande samtal och omfamnas av en vacker atmosfär. Läs vår intervju med Minnie och Lisa nedan för att få en inblick i deras tankar och känslor bakom detta framgångsrika projekt.

Vad har du för relation till Formex sedan tidigare?

Minnie
:
Jag var jag bara 17 år första gången jag besökte Formex, jag jobbade då extra i en inredningsbutik och hade redan då ett brinnande intresse för inredning och design. Vidare har jag arbetat både som säljare åt olika utställare, byggt montrar och senare varit inköpare. Jag och min man Omar drev inredningsbutiker i många år och har alltid älskat att gå till Formex. Min personliga favorit var restaurangen som då brukade vara i B-hallen. Där samlades kollegor från branschen, man mötte både folk man kände men också många man aldrig träffat innan, jag knöt många kontakter just där vid ett stort bord där alla satte sig för att äta och inspireras. 

Lisa Bengtsson: Jag har ställt ut många gånger tidigare, men det var många år sedan. Man kan säga att jag startade min karriär på Formex och fick även pris som young designer och har även gjort ett annat café tidigare. Så denna gång kändes lite som att komma hem :) 

Kan du berätta om ditt uppdrag för Formex i januari?

Minnie:
Vårt uppdrag var att skapa ett café som skulle bjuda in till möten, möten mellan generationer i en familjär och varm miljö. Vi ville skapa en oas dit folk kunde komma, bli inspirerade och få sig en stor dos glädje. Som en vitamininjektion av lycka, färg och mönster, allt i ett hav av parasoller. Ett café med extra allt. 

Lisa Bengtsson: Så otroligt roligt att få skapa la café tillsammans med Monchiqe och verkligen ta ut svängarna. Vi ville skapa en härlig plats att mötas på, en plats som ska kännas rakt in i hjärtat, ge en injektion av glädje och värme. Vi vill inspirera till att inreda med färg och mönster och visa något annat än vad som så ofta har varit de senaste åren… det känns som att vi lyckades med detta.

Kan du dela med dig av den kreativa processen bakom La café och hur idén föddes?

Minnie:
Vi hann nog inte ens lägga på luren i vårt första samtal med Formex förens utformningen av kaféet började ta form. Både jag och Lisa hade en tydlig vision av vad vi ville skapa. Dock tar det ganska många timmar att förverkliga en sådan vision. Det har bollats mönster, tapeter, tyger och parasoller fram och tillbaka fler gånger än jag kan minnas. Vi älskar båda två likväl mönster som färg och jag vill säga att vi tar fram det bästa hos varandra. Det var en otroligt utmanande men vansinnigt rolig resa vi fick göra tillsammans. 

Lisa Bengtsson: Jag tror att redan när jag träffade Monchiqe första gången så kände vi att våra världar passar galet bra ihop, drömmiga parasoll ihop med mina mönster och produkter sitter som en smäck… så vår process med vad vi ville göra var inte svårt att komma på. Vi gillar färg och mönster och ville göra något utöver det vanliga, ge besökarna en ny upplevelse… sen gällde det bara att sitta många timmar och få ihop alla detaljer, ritningar, produkter och den känslan vi ville ha. Men det var otroligt roligt att få göra detta tillsammans.  

Hur kommer det sig att ni valde temat italienska Rivieran?

Minnie:
Vi ville att våra besökare skulle få uppleva både värme och glädje så varför inte ta med dem på en resa utöver det vanliga. Vi ville att känslan skulle vara lika härlig som när man satte sig på ett litet fik på en bakgata nära medelhavet. Rivieran är en plats med mycket allt, färger, mönster och massor av parasoller. Det blev en given plats att låta sig inspireras av. Dessutom är ju våra parasoller som tagna ur en gammal film från just Rivieran.

Lisa Bengtsson: Jag har en stor kärlek till Italien och hämtar mycket inspiration därifrån generellt och även Monchiqe har mycket medelhav- och Riviera inspirerade parasoll så det passade ypperligt… och vi ville ta våra besökare på en resa… alltifrån sitta på ett härligt café, eller ligga på playan, eller gå i en gränd där tvätten hänger etc., allt hade en tanke. 

Hur har mottagandet varit för La Café från besökare och branschen? Finns det några speciella reaktioner eller feedback du har märkt av?

Minnie:
Vi är nog fortfarande lite i chock, vi var inte beredda på den enorma respons vi kom att få. Vi har blivit överösta med positiv respons. Vi har träffat så mycket inspirerande människor och skapat massor av nya kontakter. Vi hade inte kunnat drömma om att det skulle bli en sån succé men wow vilken succé det blev. 

Lisa Bengtsson: Ja men hjälp så bra det blev… all denna kärlek och positiva ord och känslor vi fått - det var jag inte beredd på. Folk stannade upp, blev berörda och glada. Det har varit otroligt på alla sätt. Jag tror folk vill bli berörda, vill känna något in i hjärtat och jag tror vi lyckades att ge en dos av detta. Så kort och gott så blev det en succé.