Entrétorget - Stockholmsmassan

”Every little thing has an impact on your life”

Formex Guest Influencer augusti 2019 Lidewij Edelkoort är en av designvärldens mest respekterade trendexperter. Tillsammans med Philip Fimmano, creative director för Edelkoort Inc, skapade hon en magisk inspirationsutställning på Stockholmsmässans entrétorg. Det var den till ytan största utställningen i Formex historia.

Utställningen fokuserade på tingens inneboende kraft och var inspirerad av animism – tron att alla ting är besjälade. 

- Animism basically means that you believe that everything has value. Everything. Every step you make. Every thought you have. Every word we write. / Li Edelkoort

Li Edelkoort exhibition at Formex 2019

”Instead of styling, give each object it’s own moment of attention”

Utställningen gav en nästintill andlig upplevelse. Med starkt fokus på känslovärden hos produkter och material ville Edelkoort och Fimmano förmedla en del av den skönhet och energi som kan finnas i vardagsföremål. Med stor respekt samlade de olika utställares formgivna föremål och lät dem betraktas i en lugn och helande miljö.

Alla föremål i utställningen placerades på möbler byggda inhouse, utifrån open source-ritningar för kollektionen Rough and Ready av Tord Boontje. Kollektionen består av möbler som tillverkas av restmaterial eller material som är billigt och lätt att hitta. Möblerna är grova med en känsla av ofullständighet, en känsla av att saker kan förändras. Det är möbler som erkänner skönheten i ofullkomlighet och erbjuder ett alternativ till det perfekta. Hittills har tusentals ritningar distribuerats, utan kostnad. Alla produkter tillverkas lokalt, med lokala material, färdigheter och var och en med sin personliga tolkning. Hemmasnickrat istället för fabrikstillverkat.

Klicka här för att läsa mer om kollektionen. Där kan du även ladda ner ritningar och bygga möblerna på egen hand.

Om Lidewij Edelkoort

Lidewij Edelkoort inledde sin framgångsrika karriär som modechef på varuhuset De Bijenkorf i Amsterdam. Efter examen på konstuniversitetet ArtEZ flyttade hon på 70-talet till Paris där hon startade sin egen trendbyrå Trend Union som numera även har kontor i New York och Tokyo. Vartannat år publicerar de världens mest inflytelserika trendbok som används av designer och marknadsförare på många välkända internationella varumärken från Coca Cola till Gucci. 2011 lanserade Li sociala medier-plattformen TrendTablet. Hon har listats som en av världens mest inflytelsefulla trendgurus och designers av tidningar som i-D och Time Magazine

Två röster om utställningen:

Trendgurun slår ett slag för hållbarhet (Residence)

Spiritual nature (TrendNomad)

Li Edelkoort exhibition at Formex 2019