Formex Nova-vinnaren Kasper Friis Kjeldgaard: – Att mina objekt är vackra räcker för mig

Danske designern och konstnären Kasper Friis Kjeldgaard förärades i augusti 2019 års Formex Nova-pris i hård konkurrens med fyra andra unga nordiska designer. Juryn lyfter i sin motivering band annat fram Kaspers sinnliga närhet till sina material. Bland hans favoritmaterial märks sten, glas, borst och bivax.

Kasper Friis Kjeldgaard blev uppenbart överraskad när det stod klart att det var han som vunnit det prestigefulla Formex Nova-priset.

"Jag har ingen aning om vad detta kommer att betyda för mig och min karriär, men jag är övertygad om att det kommer ha någons sorts betydelse, men vilken får framtiden får utvisa, säger han och tillägger att han hoppas att detta blir en språngbräda till att jobba mer i de övriga skandinaviska länderna.

Föremålen Kasper skapar befinner sig ofta i gränslandet mellan konst och design, vilket juryn uppmärksammar i sin motivering. 

"Det håller jag definitivt med om. Jag gör inte föremål som ska vara användbara, men de behöver ändå fungera rent praktiskt, exempelvis kunna hängas upp eller balansera. Samtidigt måste de fungera som poetiska och estetiska objekt."

Dessutom finns det nästan alltid ett inslag av hantverk i det Kasper gör.

"Jag känner ju till och researchar gamla hantverkstekniker, som hur man förr tillverkade en kvast eller ett fiskespö, och använder mig hela tiden av dessa tekniker i mitt arbete. Dessutom gör jag allt för hand, så visst kan man kalla det ett slags hantverk."

Hur skulle du vilja beskriva din stil?
"Jag jobbar ganska abstrakt, men samtidigt finns det en koppling till funktionell design. Själv tycker jag att mina objekt är vackra, det räcker egentligen för mig."

Vad inspireras du av?
"Mycket av min inspiration hämtar jag från mina egna tidigare verk, och från de tekniker jag använder mig av. Det är en ganska intuitiv grej, saker som poppar upp i huvudet."

Kasper Friis Kjeldgaard, som tog examen vid Royal Danish Academy of Fine Arts år 2016, har bland annat medverkat i utställningar på Mindcraft in Milano, The Curio – Chart Art Fair och Patrick Parrish Gallery. Kasper är 36 år, bor i Århus med sin fästmö och deras två barn, och har en egen studio nära hemmet.