Höjdpunkter från Paris och London

Formex redaktion var på plats under Paris Design Week, 5-14 September, och London Design Week, 19-22 September, för att spana in de senaste trenderna från Europas designhuvudstäder. Vi har samlat några highlights och varumärken som stack ut lite extra under dagarna.  

Under mässan i London visades en bredd av internationell design och kreativa uttryck. I den svenska paviljongen kurerad av Malmöbaserade Form/Design Center var hållbarhet, trä och naturliga material i fokus. 20 aktuella svenska formgivare och varumärken presenterade sina kreationer, bland dem fanns Nordgrön som gör ljudisolering av mossa, Mutants med sina fina tygdjur som rör sig i gränslandet mellan leksaker och inredning och A2 som gör genuin design och trämöbler producerade i Småland.    

Samtidigt som mässan gick även London Design Week av stapeln. Några höjdpunkter från denna designfestival var de installationer som visades på olika platser i staden samt samarbetet med design och konstmuseet V&A som festivalens hub. På V&A visade tjeckiska designer Rony Plesls en glasinstallation inspirerad av helig geometri, fotograf Tim Walker visade en magiska fotoinstallation och en annan häftig installation var Affinity in Autonomy, en interaktiv robotpendel där vår närvaro gav en kinetisk rörelse i pendeln.

Formex var även på plats under designveckan i Paris. Rossana Orlandi med Design Italia på BHV, utställningen Back Side på Paris Musée Bourdelle och kurerade utställningar av olika välrenommerade aktörer i området What´s New på Maison & Objet, var några av alla happenings som vi besökte.

På Mässan Maison & Objet fick besökarna uppleva utställningar inom olika områden, kurerade av bland annat Elizabeth Leriche och Chantal Hamaide. Där flörtades det med Bauhaus formgivning, kontrastrika färgskalor och naturfärger var återkommande, likaså hantverk och dukade bord.      

Utställningen Back Side på Paris Musée Bourdelle är ett måste om du befinner dig i Paris. En oförglömlig och unik hyllning av mode och plagg visade bakifrån i form av Palais Galliera kollektioner från 1700-talet, fram till idag.

En annan viktig anhalt som Team Formex inte ville missa var Rossana Orlandis kurerade utställning Design Italia på varuhuset BHV Marais. Här var så klart italiensk design i fokus och besökarna kunde bland annat ta del av Orlandis ikoniska glasögon, italiensk mat och design.