tekla_manér

Vinnaren av Design Talents Best in Show augusti 2023

Intervju med Elin Fyhr från Plantstraws

Beskriv din produkt Plantstraws.
- Plantstraws är en produkt som gör det både enkelt och vackert att ha växter hemma. Vi tillverkar våra produkter själva i vår studio i Stockholm eller i vår verkstad i Småland. Vi använder enbart hållbara material som metall och återvunnen bomull. 

Produkten håller jorden jämnt fuktig med hjälp av kapillärverkan, en teknik som har använts sedan man började anlägga blomsterrabatter i engelska trädgårdar. Med Plantstraws blir krukväxter en ännu mer kreativ hobby eller inredningsdetalj, för alla oss latmaskar som kanske inte alltid ser till att vattna i tid. 

Hur startade Plantstraws?
- Allt började i en liten skala under en period när jag veckopendlade till Köpenhamn. Jag ville hitta en lösning för att ta hand om växterna när jag var bortrest. Under min arkitektutbildning hade vi tillgång till en metallverkstad, och jag, som alltid har tyckt om att bygga saker, började skissa på en egen lösning. Nu har det utvecklats till en fullskalig verksamhet som jag driver tillsammans med min pappa, Tomas Fyhr. 

Vart får du inspiration ifrån?
- Naturen är såklart en inspirationskälla på så sätt att växten alltid kommer att vara organisk i sin form och därför ville jag att min metallprodukt skulle vara något annat. Bågen bildar en perfekt halvcirkel, en form man sällan hittar på en växt. 

På ett personligt plan drivs jag också av alla människors oändliga förmåga att skapa och av en önskan att göra produkter som är lekfulla på ett inbjudande sätt. Den rena formen är enkel och kul att matcha med massor av olika typer av krukor, växter och vaser tänker jag. Jag vill att Plantstraws ska inspirera till kreativitet, att göra det roligt att ta hand om växter och uttrycka sin egen stil.

Elin Fyhr_Plantstraws

Hur upplevde du ditt deltagande på Formex Design Talents?
- Att delta i Formex Design Talents var inspirerande och helt ärligt lite läskigt först! Men det blev ju till slut en väldigt bekräftande upplevelse. Att fått utmärkelsen Best in Show var ett erkännande som gav mig en känsla av att vi verkligen är på rätt spår med Plantstraws. Det var också en utmärkt plattform för att knyta kontakter och träffa andra designers, stylister, företagare och inspiratörer som jag är otroligt tacksam för!

Vad har du för planer framöver?
- Framtidsplanerna för Plantstraws inkluderar att utöka vår kollektion med nya färger, varianter och små produktserier i begränsad upplaga. Jag ser också fram emot att stärka vårt samarbete med nya återförsäljare här i Sverige, något som Formex verkligen hjälpte till med. Naturligtvis kommer vi att fortsätta att bygga vårt community genom sociala medier. Jag brukar exempelvis inkludera våra följare i val av nya färger.

Men mest av allt, vi ser fram emot att fortsätta göra det vi älskar: att skapa vackra och funktionella produkter som gör livet lite grönare och glädjefullt för fler!

Besök Plantstraws hemsida här: www.plantstraws.co
Besök Plantstraws på Instagram här: www.instagram.com/plantstraws