Hållbarhet och trender i fokus

Hantverk, Sveriges första influenser Estrid Ericson, Jugend och svenska material. Det var de fyra trendspaningarna som vintage-duon, Elsa Billgren och Sofia Wood lyfte i sitt inspirerande föredrag - Inreda med vintage -  Inspiration som verktyg för lustfylld förändring. 

Precis som föredragsnamnet antyder pratade de om att genom inspiration hitta verktyg för att genomföra förändringar i sin konsumtion och hur vi inreder våra hem. Utan skam och skuld. 

Skambeläggningen som har pågått ett tag leder inte till konkret förändring hos människor, utan att visa upp goda exempel är det som leder till faktisk förändring. Det känns väldigt positivt och härligt att det går att vända skutan och försöka behålla jordklotet som vi bor på och samtidigt ha ett härligt hem och att det går att göra båda sakerna tillsammans”, säger Elsa Billgren från scenen. 

Duon lyfte sedan Spark Joy-fenomenet som från Netflix och genom Marie Kondo tog världen med storm. Fenomenet grundar sig i att rensa bort det som inte ger en glädje. Helt enkelt bara behålla det som får en att må bra. Vilket också var grunden till de fyra trenderna som presenterades - den emotionella kopplingen till föremål. 

4 trendspaningar från Elsa Billgren och Sofia Wood

Hantverk
En motpol till vår digitala vardag är hantverk. Våra hem börjar fyllas av väggbonader, handgjord keramik och andra produkter där handens närvaro syns. Sofia Wood pratade om att hantverk handlar om kunskap, kreativitet, konstnärlighet och det genuina som finns i det. Men hon lyfter även att allt inte kan vara handgjort, men att produkter som inte är det fortfarande kan ha samma känsla och estetik. 

Sveriges första influenser 
För 100 år sedan öppnade Sveriges första influencer Estrid Ericsson butiken Svensk Tenn i Stockholm. En kvinna som var långt före sin tid gällande det mesta och som vågade tro på sina idéer, sitt tycke och sin smak. ”Allting hon gjorde andades det här företaget och hennes fingertoppskänsla”, berättar Elsa.

Sofia fortsätter att prata om signumet för Svensk Tenn. ”Det är just den här färgprakten, det är mönsterprakten och det är också känslan av att bygga ett hem som är fullt av samlande. Att varenda liten sak är älskad.”  

Jugend
Trend nummer tre som duon lyfte upp var Jugend. Det snirkliga, naturnära och organiska. ”Det finns många aspekter till varför Jugend kommer att komma starkt framöver, det passar med väldigt många stilar, vilket är tacksamt och det är väldigt lätt att inreda med”, säger Elsa. 

Svenska material
Den sista trenden som presenterades var svenska material. Material som är lättillgängligt. Furu lyftes upp som exempel. Ett material som i ny form är på intåg. Slipat, betsat och oljat. Men det är inte bara furu som växer starkt. Elsa berättade att mässing var stort för några år sedan och att det nu är tenn.

Vi glider även över till gjutjärn och andra svenska material som vi är duktiga på i det här landet, men som vi har glömt bort för vi har tittat så långt bort när vi har sökt inspiration, och det tror inte vi att vi kommer att göra framöver utan vi kommer att gräva där vi står", säger Elsa.