Sthåls framgångssaga började med Formex

"Ta er tid att prata med monterbesökarna. Det kan kanske bli en lång och fruktsam affärsrelation."

Berätta gärna kortfattat om hur Sthål startades.
- Vi är goda vänner med en bakgrund inom grafiskformgivning, reklam styling, illustration och kokboksformgivning förenade i en kärlek till god mat, goda vänner och att finna skönhet lite vid sidan av mainstream. Vi skapade i lera på fritiden och insåg att vi saknade vacker keramik som gör maten rättvisa och tillför dukningen det där lilla extra. Vi var också trötta på våra jobb och ville ha förändring. Det fick oss att starta Sthål.

Varför valde ni att ställa ut på Formex?
Vi startade företaget på hösten 2011 och bokade in oss på vårmässan 2012. Vi ville testa om vår magkänsla var rätt och att vår idé höll. Det visade sig den göra. Vi fick in tillräckligt med orders så att montern betalade sig och vi kände att det var lönt att gasa. 

Vad har ert mässdeltagande på Formex betytt för verksamheten?
- Det har varit nödvändigt för oss att stå på mässa. Det har givit oss nya kunder och gjort att vi kunnat hålla en fin kontakt med existerande. Genom mässan har också kunnat tydliggöra vårt varumärke genom att skapa en vacker och inspirerande monter där vi har visat hur man dukar och kombinerar alla vackra färger.

Kan ni berätta om något möte på Formex som betytt extra mycket för er eller er verksamhet?
Vi har haft många fina möten genom åren. Men ett möte som vi minns starkt är när tjejerna från nyöppnade Skumpa och Spaljé i Landskrona hittade vår monter. Det var deras första besök på Formex och också första gången som vi ställde ut. De blev stormförtjusta i vår keramik. Blev sittandes i montern länge drickandes vin och vi snackade om allt möjligt. De blev under åren en av våra största kunder innan de beslöt sig för att lägga ner sin lyckade satsning. Vi träffades ibland över en bit mat och snackade bl a  företagande. Vi har förblivit vänner och håller kontakten.

Vilket är ert bästa tips till nya utställare för att få ut mesta möjliga av sitt deltagande?
- Skicka ut trevliga inbjudningar, inred montern så den känns välkomnande och bjud på dricka och snacks. Skicka med en liten goodiebag med info och en liten present ur sortimentet. Ta er tid att prata med monterbesökarna. Det kan kanske bli en lång och fruktsam affärsrelation.

Fotograf: Tine Guth Linse, Martin Martinsson, Marin Bogren & Miriam Preis

Namnet Sthål kommer från initialerna för Susanna Theander och Helena Åkesson-Liedberg.

Vi är båda formgivare, stylister med ett passionerat intresse för umgänge och mat. Vi saknade fat och skålar med former, mönster och färger utöver det standardmässiga. Sådant som skulle kunna göra maten visuell rättvisa på bordet och gav festen rätt inramning. Eftersom vi arbetade med keramik på fritiden såg vi helt enkelt till att ta fram precis det vi ville ha. Och i år firar vi 10 år med Sthål!

Sthål