Ljusblå bakgrund med vit text media.

Designtalangen Syvênde skapar hållbart badmode

Efter ett antal år inom både försäljning och inköp av lyxmode insåg Merima Zeljkovic Abrigo att det saknades eleganta och moderiktiga badkläder som passar olika sorters kroppar. Det blev grunden till hennes företag Syvênde Swimwear som startades i juni 2019. ”Min filosofi är att badkläder framförallt ska framhäva det en kvinna är stolt över, snarare än att dölja det hon kanske skäms över.”

Om Syvênde

Jag vill att Syvênde ska leda modebranschen mot en mer hållbar och ansvarsfull riktning. Badkläderna är gjorda i ECONYL®-nylon av återvunnet plastskräp, från bland annat gamla fisknät. Vi vill också vara en kontrast mot det snabba slit-och-släng-modet. Produkterna ska hålla länge och kunna användas i andra sammanhang än bara på stranden, som till exempel ihop med en kjol eller ett par shorts.

Varför Design Talents?

Formex är en fantastisk välbesökt arena som har funnits under en lång tid. Att bli utvald till Design Talent är en fin bekräftelse och ger mig en viktig chans att presentera min vision och mina produkter för marknaden. En utmaning som jag tror att många design- och modestartups har är att man främst är en e-handel, vilket gör det extra viktigt att ta varje chans att visa upp sig fysiskt på mässor.

Mest positivt?

Att få träffa många nya och olika människor från branschen, och presentera min vision och mina produkter för marknaden. Men också att lära känna andra designentreprenörer och lära mig mer om viktiga frågor som hållbarhet, cirkulära affärsmodeller och patent- och rättighetsfrågor. Men det allra viktigaste är alla nya vänner jag träffat!

Dina tips

Kör på! Du kommer inte att ångra dig. Som startup har man väldigt mycket att göra och framförhållningen får ibland lida. Nästa gång kommer jag vara mycket mer proaktiv med att bjuda in potentiella inköpare, journalister och investerare. Så mitt bästa råd är att planera och förbereda kommunikation och relationsbyggande tidigt och jobba aktivt fram till mässan.