Formex-Januari2024

Utvalt av

Fyra profiler i branschen har fått välja ut sina favoritprodukter bland utställande företag under Formex i januari 2023. Kika här nedan för att se sammanfattningen av vilka produkter de valde.

tekla_manér

Författare och driver inredningsbloggen Trendenser

Frida Ramstedt

1. Saffranstvå (Tvåla & Tvaga)
Guldkrokus, en lmiterad upplaga tvlå med saffran odlat och skördat för hand på Österlen.

2. Vasen Liv (Mimou)
Munblåst i Småland i ett designsamarbete mellan Mimou och Bergdalahyttan.

3. Verktygslåda (Toyo Steel)
Snygg och modern förvaring för verktyg och precis allt annat. Japanskt hantverk och design möts i en ”vill bara ha” produkt.

4. Tapet (Caroline Kennedy & Co)
Skandinavisk byrå som representerar konstnärer, både nutida och klassiker, med tapeter, tyger, accessoarer, konstverk med mera.

5. Mortel (Lurta)
Smart mortel i svenskt gjutjärn från Lurta, en av talangerna i området Design Talents.

tekla_manér

Journalist, författare och influencer med inriktning på hållbarhetsfrågor

Maria Soxbo

1. Handstickad pläd/sjal (Eldblå)
Småskalig produkt som kombinerar närproducerad råvara med lokalt hantverk genom att gotländsk ull spinns och handstickas på ön. Socialt och ekologiskt hållbart.

2. Re:Glaze (ASA)
Genomtänkt helhet där återvunnen lera och återvunnen glasyr blir en fin, klassisk keramikserie som bränns i ugnar som drivs med solenergi, och där överskottsvärmen tas om hand. Effektiv resursanvändning där även vattnet renas och återanvänds.

3. Cirkulär vetevärmare (Terrible Twins)
Fint samarbete med ett hotell där kasserade linnegardiner tas om hand och blir cirkulära vetevärmare, fyllda med ekologiskt vete. Ett första steg mot ett helt cirkulärt sortiment, kanske?

4. Tvättika (Grunne)
Sköljmedel är erkänt dåligt för miljön, men det är tyvärr fortfarande väldigt många konsumenter som inte vill avstå. Då är  100% biologiskt nedbrytbar Tvättika ett bra alternativ, och att det dessutom fungerar att städa med gör nyttan dubbel.

5. Ljus (Wood Mood)
Ukrainskt familjeföretag som tar vara på spill från vedindustrin och gör fina, återanvändbara ljushöljen av trä, som sedan fylls med refiller av lokalt producerat och väldoftande bivax som renats/förädlats med hjälp av solkraft. En smart, patenterad lösning med lerplatta och träveke gör att ljusen är säkra att använda trots att de har ett hölje av trä, och alla blir unika eftersom tillgången baseras på vilka spillbitar som finns. 

tekla_manér

Trendspanare, journalist och bloggare

Stefan Nilsson

1. Kryddhylla (Ormesta kryddhylla)
Komplett kryddhylla med skäppor för att hänga upp eller ha stående på bänk. En kopia på kryddhyllor från de gamla svenska varumärkena Reda, Nordemalm och Ideal. Producerade i Ukraina i furu.

2. Lampa (Artandbottles)
Lisa skapar unika lampor av återvunnet glas i mestadels pasteller. Artandbottles var en av talangerna i området Design Talents.

3. Ullplädar (Sofie Sjöström design)
Exklusiva plädar I 100% nyzeeländsk lammull med ett enkelt och stilrent möster. Sofie Sjöström var en av talangerna i området Design Talents. 

4. Julhänge (Forslundska form)
Julhängen skurna ur mässingsplåt I tre varianter av högtids-Donnor. Den lilla kollektionen Merry Gentlefemme är en hyllning till alla generationer kvinnor som på ett eller annat sätt frambringat julkänslan. 

5. Magnetisk disktrasehållare (Happy Sinks)
Snygg och hygiensisk lösning att förvara din disktrasa med hjälp av magnetisk hållare. 

tekla_manér

Grundare av The New Era Magazine och projektledare på Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week

Hanna Nova Beatrice

1. (Plantstraws)
Plantstraws skapar på ett stiligt, sinnligt och roligt sätt skulpturala designlösning för bevattning av växter. Elin Fyhr, grundaren av Plantstraws, vann priset Design Talents Best in Show under Formex.

2. Funkylicious (Jo Andersson studios)
Handgjord glaskonst av Jo Andersson.

3. Glasvas (Skruf)
En vas i tre olika storlekar designad av formgivaren Carina Seth Andersson.

4. Infinity puzzles (Leo Vinden Vickman)
Inga kanter, inga hörn, inget rätt eller fel. Varken en början eller ett slut. Bara förtrollande karaktärer med en oändlighet av möjligheter. En av talangerna i området Design Talents.

5. Färgen Tabac (CANCAN)
En av 66 kulörer som tagits fram av världsledande människor inom design- och inredningsvärlden. CANCAN lanserades på Formex och är ett resultat av en satsning inom Colorama.