Qian Jiang

Vinnare 2017 Formex Nova - Qian Jiang

The “Formex Nova — The Nordic Design award” was established in 2011 with the intention of promoting Nordic design created by a yet-to-be-established artist within the interior design sector. The award includes a certificate, an exhibition during the spring’s Formex, as well as a sponsored activity worth up to SEK 50,000. Meet the winner for 2017: Qian Jiang.

I hörnet surrar en 3D-printer och på ett litet bord mitt i rummet ligger vackert formade föremål i trä, metall och plast. Vi befinner oss i industridesignern Qian Jiangs lilla men funktionella ateljé i Liljeholmen, och föremålen är några av de produkter han just nu jobbar med. I augusti utsågs Qian Jiang, som av de flesta kallas ”JQ”, till vinnare av designpriset Formex Nova 2017.

”Jag var på banken när det ringde, och trodde först det var ett skämt. När jag förstod att det var på riktigt blev jag förstås väldigt glad och stolt. Det här priset är ju inte för en enskild produkt, utan för hela min portfolio. En bekräftelse på att jag har rätt approach, även om jag hela tiden utforskar nya vägar.”

Något JQ märkt tydligt är att fler nu känner igen hans namn, och att sannolikheten att han får svar på sina mejl till olika designavdelningar ökat betydligt.

JQ, som hunnit fylla 31, är uppväxt i den kinesiska staden Suzhou i närheten av Shang hai. Efter fyra års studier och tre år som arbetande designer på hemmaplan flyttade han 2011 till Sverige och Lund för att ta mastersexamen i industridesign.

”Jag trivs i det här landet och med dess människor, och uppskattar den svenska balansen mellan jobb och fritid. Jag vill gärna stanna här.”

Electrolux, där JQ är anställd som industridesignkonsult, hoppas såklart att han stannar i Sverige. Just nu jobbar han med ett ännu så länge hemligt diskmaskinstillbehör som snart ser dagens ljus.

Parallellt driver JQ sitt eget designföretag Studio Dejawu där han får möjlighet att utforska sitt eget formspråk.

”Jag vill att mina produkter ska kännas familjära men ändå inte, allt enligt min devis ’unfamiliar familiarity’. Därav Dejawu i namnet, som är en lek med ord. ’Wu’ betyder ’föremål’ på kinesiska.”

Hittills finns endast en produkt i produktion,Bell Opener, som är en kombinerad ringklocka och ölöppnare som saluförs av danska Normann Copenhagen. Även ljusstaken Lightop är på gång, medan bordet Tjena Kina, spegeln Go-penhagen, och tejphållaren Ballet fortfarande väntar på att hitta till rätt producent.

Tack vare att han blev Formex Novavinnare fick JQ i september följa med den Stockholmsbaserade designstudion Form Us With Love (FUWL) och deras projekt Prototypa som bjudits in till prestigefulla Design Frontiers under London Design Week.

”Det var jättekul och en nyttig erfarenhet som gav intressant feedback. Jag fick många idéer om hur jag ska jobba vidare.”

En del av Formex Nova-vinsten är en egen monter under Formexmässan i januari, men exakt vad JQ kommer att visa upp där blir en överraskning för besökarna.

Designstudion FUWL:s vd Jonas Pettersson bara har gott att säga om JQ:

”Han är väldigt nyfiken, klurig och passionerad. JQ släpper inte taget om något i första taget, utan gör om tills han känner sig helt klar. Dessutom är han otroligt härlig som person, det är en fröjd att jobba med honom.”

JQ:s deltagande i Prototypa var ett samarbete mellan FUWL och Formex.

”Prototypa är tänkt att vara en plattform för att uppmärksamma prototypen som en del av den kreativa processen. Hittills har vi arrangerat Prototypa i Stockholm, Milano och London, och i november bär det av till IIDEXCanada i Toronto. Vi bjuder med oss ett antal industriformgivare som vi tycker är intressanta, och som får var sin dag att presentera sig och sin design.”