Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Emma Labor

50 år av fairtrade och hantverk

Sex damer som ville visa Sverige och Europa det fantastiska hantverk som de stött på under resor i Afrika – det var så det började i slutet av 60-talet. 1967 öppnades den första Afro art-butiken, den låg på Regeringsgatan 8 i Stockholm.

Fokus då som nu ligger på hantverk och fairtrade, rättvis handel. Idag drivs Afro art av sex andra kvinnor med en gemensam bakgrund inom design. Nu finns flera butiker och en webbshop och varumärkets kuddar, korgar, mattor – små och stora inredningsdetaljer – syns även i andra inredningsaffärer. Egen design och produktutveckling har visat sig vara ett framgångskoncept. Bästsäljaren är en tvättkorg från Senegal. Idag samarbetar Afro art med tillverkare i ett femtiotal olika länder, allt från små familjeföretag till större hantverkskollektiv.

– Vi känner att vi är helt rätt i tiden, det finns ett stort intresse för det hantverksmässiga, sånt som inte är gjort av en maskin, säger Emma Labor, en av de nuvarande ägarna.

Framtidsplaner?

– Ja en större butik här i Stockholm skulle vi gärna ha. Och vi vill nå ut i hela Europa. Kanske ska vi utöka med kläder? Det är sådant vi funderar på.

http://www.afroart.se