Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Joanna Gunther_Yong Designers

Att våga göra nåt ”hejkon bejkon”

Hos keramikern Joanna Günther hittar man ett gäng saker som man inte bara kan gå förbi.

Man måste stanna och fråga – vad är det där egentligen? Hur tänkte du? Och man vill ju bara ha de där underbart knasiga vaserna som Joanna byggt ihop av lera som hon knådat, ringlat och skurit till.

– Jag gör de här vaserna bara för min egen skull, de görs lite på lek, när jag har tid över. Får en vas se ut så här? Det vill jag utmana, det ska få vara lite hejkon bejkon!

Att bemästra materialet och bli en duktig keramiker tar lång tid och kräver stort tålamod. Och när man lärt sig att skapa det perfekta, då är det dags att gå tillbaka till det levande och lekfulla igen, menar Joanna.

Skulpturer eller vaser för blombuketten? Hon har döpt serien till Conversation pieces, och den som ställer fram ett av dessa föremål på middagsbordet har garanterat fixat en snackis. Det är inte så konstigt att vaserna är utvalda som en av de tolv nominerade till Formex Formidabel-priset.

Hur skulle du beskriva dig själv som formgivare och keramiker?

– Jag är glad, sjukt dedikerad och fokuserad. Det jag gör ska ge mig energi, det är viktigt. Sedan jag fick barn är det ännu viktigare – är jag nöjd med mitt jobb så blir jag en bra person och en bra mamma.