Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Sofia Li

Färgtrender 2018 – med Sofia-Li Molin

Ett nytt färgsprakande år tar sin början. Vilka färger står på tapeten i år – och vad väntas färgen ha för betydelse i framtiden? Sofia-Li Molin, Creative Director på Swedish Fashion Council, delar med sig av sina spaningar.

Spaning: Färg som verktyg för vårt välbefinnande

– Under 2018 kommer vi att lägga mer fokus på själva energin som färgsättningen av våra rum ger. Vi kommer gå mer och mer från de vita väggarna till att bjuda in mer färg i våra hem – vilket hänger ihop med en ökad förståelse för hur färger påverkar vår fysiska och mentala hälsa. Kulörer är en känslig sak som påverkar hur vi upplever en miljö och vilka objekt som blir våra personliga favoriter. Färger förstärker och framkallar sinnesstämningar och har enorm betydelse när vi inreder rum och väljer produkter att omge oss med. I framtiden tror jag vi kommer att se en större sensibilitet för färg och dess inverkan på vårt välbefinnande. Jag tror till exempel att färgen kommer ha en mer central roll när designers, inköpare och inredningsstylister gör sina val.

Trend #1 Harmoniskt
Under 2018 inreder vi med färg i harmonisk skala – vi kombinerar till exempel skiftande gröna och blåa toner eller bäriga, röda och rosa semi-monokromt.

Trend #2 Dunkelt
Framåt hösten kommer vi att vänja våra ögon vid dunklare inredningar inspirerat av bland annat den japanska inredningsfilosofin Wabi Sabi.

Trend #3 Dovt
De riktigt klara pastellernas dominans har vi lämnat kvar i 2017. Pastellerna kommer istället att ha en gråvit eller beige bas under 2018.