Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Sandra Asplund

Asplund inspireras av motsatser

Sandra Asplund gör sin 45:e eller 46:e Formex-mässa så man kan lugnt säga att hon har skapat sig en viss rutin.

För mig är det viktigt att se allt för att skapa mig en helhetsbild av marknaden och alla nya trender. Sedan går jag hem och utvärderar allt i lugn och ro innan jag bestämmer mig för vad vi skall köpa in. Vi är ju en ganska liten butik och har inte plats för så mycket, så det är viktigt att verkligen välja med omsorg så att det känns handplockat för oss.

Jag inspireras av motsatser och stilar som är annorlunda än vår egen. Jag får idéer av att se hur andra använder saker i olika stilar. På Formex köper jag mycket i säsong, till exempel för jul och för trädgårdssäsongen. Ofta ser jag direkt vad som kommer bli storsäljare men ibland kan jag ha fel också – fantastiska saker som inte säljer av någon orsak som jag inte förstår. Ofta slutar det med att jag köper hem sådana objekt till mig själv.

Sandras mässtips:
- Gå en runda på morgonen och använd sedan lunchen till en första utvärdering. Formex lunch restaurang är väldigt bra. Enda nackdelen är att kön kan vara lång. De skulle ha en restaurang till!
- Ta in helheten och värdera sedan.
- Köp det som verkligen står ut i form och kvalitet.
- Glöm inte att kolla inspirationsutställningarna ordentligt.
- Ta med ett extrabatteri till telefonen.
- Kilklackskor är de bästa mäss-skorna! Både stylish och bekvämt. Platta skor tycker jag är hemskt att gå i!

Det är också kul att hitta nya fantastiska formgivare på mässan. Ofta kan det ta några år innan de är mogna att sälja. Det tar sin tid för massan att ta till sig nyheter, särskilt sådant som är nyskapande. Ofta håller jag kontakt med formgivarna under en tid innan jag tar in deras produkter. Tyvärr är unga formgivare ofta ovana att presentera sig kommersiellt, av naturliga skäl. Är det konst? Går det att beställa? Vad skall produkten användas till? Söker de producenter? Att ställa ut är en konst som tar tid att lära sig. Formex egna utställningar har blivit mycket finare