Mästare på Formex

Mästare på Formex

Tillsammans med Hantverksrådet riktar Formex strålkastarljuset mot Sveriges rika hantverkstradition. I det nya området Inspiring visar årets fyra kvinnliga mästare och gesäller upp sin skicklighet i möbelrestaurering, kakelugnsmakeri och dekorationsmålning.

Vi bad Pernilla Blixt, en av de fyra mästarna och möbelrestaurerare med egna företaget Mäster Blixt Möbelrestaurering på Hisingen, att berätta lite mer om yrkets utmaningar, roligaste uppdraget och vad hon kommer att visa på Formex.

En av de största utmaningarna med jobbet, menar Pernilla, är att möblerna hon får in har haft många klåfingriga ägare som amatörmässigt ”rustat upp” dem.
"Jag måste lägga mycket tid på att ta reda på vad som gjorts med möbeln, vilket kräver att man har koll på både material, kemi och historia. Det går fortare att renovera en stol i småbitar som ingen rört än en stol som blivit limmad med fel lim."

Roligaste uppdraget du fått?
"Jag fick nyligen in två gamla skrivbord där kunden sa att jag fick fria händer att göra det jag tycker passar, och beslöt mig då för att göra så lite som möjligt för att behålla den fina patinan. Det är alltid roligt när man får den tilliten av kunden."

Några favoriter när det gäller epok och stil?
"Det varierar lite för stunden, men oftast är det roligare ju äldre möbeln är. Att jobba med barock- och rokoko-möbler är fantastiskt, som när jag fick in en vacker byrå tillverkad av 1700-talsmästaren Johann Jacob Eisenbletter. Helt fantastiskt att få arbeta med en möbel gjord av en annan skicklig mästare."

Vad visar du upp på Formex?
"Hur jag jobbar med stolsflätning, något man även kan få testa på, och hur man kan jobba med fanér. Det viktigaste med att delta på Formex är att folk ska känna till varför vi möbelrestaurerare finns och vad vårt yrke innebär. Jag vill gärna också förmedla etiken bakom att restaurera möbler, att det handlar om att göra så lite som möjligt så att möblerna får berätta sin historia."

Besök Formex den 20-23 augusti - Köp och registrera din biljett här!