Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

LDF

Rapport från London Design Festival 18-24 september!

Londons Design Festival, LDF som startade 2003 har ungefär 350 listade events och utställningar i programmet och rymmer inte mindre än fyra mässor: London Design Fair, 100% Design, Design Junction och Decourex.

Runt om i London samordnar sig också olika design- och galleritäta stadsdelar genom att medverka i LDF kalendariet och samtliga med egen hemsida. Hela nio olika designdestinationer i London kan den snabbfotade hinna med: Bankside, Brixton, Brompton, Chelsea, Clerkenwell, Islington, Shoreditch, Mayfair och Pimlico Road.

I området Bromton Design District är det tätt mellan arrangemangen och närheten till Victoria and Albert Museum,V&A är så klart anledningen. V&A,  har kommit att utgöra själva navet för London Design Festival i och med att flera namnkunniga designer och arkitekter bjuds in till museet för att göra platsspecifika verk. På V&A kan man med fördel börja sitt besök under designveckan i London och plocka med sig praktiska kartor och kataloger över designveckans alla aktiviteter.

Vid sidan av V&A är det flera av stadens olika nationalarenor som arrangerar designutställningar,  till exempel Somerset House och Design Museum.

På Somerset House samlade konceptet Design Frontiers ungefär trettio designer vars design handlar om att förflytta gränsdragningarna för vad design kan vara. På plats fanns svenskaForm Us With Love och där anordnade dom för tredje gången sitt koncept Prototypa.

_________________________________________

Mässan London Design Fair ligger mitt i det myllrande folklivet i Spitafield, alldeles intill hippa Brick Lane och Spitafield Market i vackra gamla The Old Truman Brewery. Mässan samlar cirka 500 utställare från ett tjugotal länder och landsmontrarna är rätt många. En större svensk satsning med 12 företag mestadels från region Skåne hade en samlingsmonter Swedish Design Pavilionpå bästa placering direkt när man kom in på mässan. Strax innanför fanns också svenska Alexander Lervik i en monter som visade många av hans olika designprojekt och även hans nya fotoprojekt.
Mässan samlar många mindre och ganska oetablerade företag vid sidan av ett fåtal större företag mer välkända företag. Det är en plats med tämligen hög hippfaktor, precis som i kvarteren utanför och i närbelägna Shoreditch och precis som i många av butikerna utanför mässan är det stort fokus på lokalproduktion samt hantverksmässig framställning. londondesignfair.co.uk

100 % DESIGN mässanhar ändrat karaktär och har finns numera både möbler och inredningsföremål, vid sidan av de utställare som i första hand vänder sig till inredningsarkitekter och så kallade ”subcontracters¨. Speciellt på övervåningen var det fokus på badrum, golv och väggytor och material som sten, marmor och kakel.

Mässan hade lyft fram olika hantverksföretag som alla fått fina placeringar längst med mittgångarna. Och det fanns även en ganska stor del med ¨emerging talents¨ nära scenen och föreläsningsområdet. Mitt i mässhallen spelade en DJ musik från en högt uppbyggt position, en rejäl stämningsskapare. 100percentdesign.co.uk

Design Junction är mässan som delvis delar lokal med Central Saint Martins, Londons mest berömda designskola, hade utställare i både tält och tillfälliga byggnationer vid sidan av ytor i skolans vackra historiska byggnad vid Kings Cross. Svenska Design House Stockholm fanns på plats med stor monter vid sidan av en hel del välkända danska företag.

Design Junction som kanske fortfarande är den mest tongivande mässan under London Design Festival och attraherar flera av de större och ”trendiga utställarna” men också många nya designer. thedesignjunction.co.uk

Decorex har en lång historia och brukar räknas som mässan för lyx och exklusiva inredningar. Alla utställare är specialinbjudna och mässan har också en del som visar unikt hantverk. Mässan ligger en bit utanför London, nära Kew Gardens i Richmond i Syon Park där också slottet med samma namn ligger som passande inramning. decorex.com

_________________________________________

Design Frontiers, Somerset House visade ett trettiotal tongivande internationella designer på temat att bryta normer och utforska gränserna för vad design kan vara. Jasper Morrison och Jaime Hayon hade till exempel samarbetat runt konceptet.

Jijibaba, ett modemärke med fokus på att skapa hållbara och tidlösa herrplagg. (Konceptet finns redan att köpa på Dover Street Market, en av världens mest omskrivna multibrandsbutik som Rei Kawakubo också grundare till Comme des Garçons driver). Danska textilföretaget Kvadrat hade samverkat med ett 19 olika, välkända och nyetablerade, designer som fritt fått använda tyget Canvas att skapa nya verk av, detta var den tredje upplagan av det uppmärksammade designprojektet Project Canvas.

Även svenska Form Us With Love medverkade under veckan med sitt Prototypa och sju olika designer, designer och designgrupper hade bjudits in att medverka i Prototypa. Medverkade i workshopen gjorde Teenage Engineering, Veryday, TIDWatches, Shift Design & Strategy, Beckmans College of Design, Bolon och Formex Nova vinnaren Qian Jiang från Studio Dejawu.

Sockholmsmässan var genom Formex Nova tillsammans med Stora Designpriset, Swedish Design Moves, Svenska Institutet och Svenska Ambassaden i London en av de fem partner samverkat till finansiering av projektet. somersethouse.org.uk,formuswithlove.sestudiodejawu.com

Victoria and Albert Museum, V&A. Som vanligt var detta fantastiska museum värd för ett antal designprojekt och intressant designer: Es Devlin som är set-designer visade High Tide for Carmen, och arbetsprocessen med att iscensätta utomhusföreställningen av operan Carmen. Flynn Talbot hade gjort en sakral ljusinstallation Reflection Room och Ross Lovegrove visade en gigantisk tredimensionell mönstrad, veckad madrass Transmission i samarbete med företaget Alcantara. vam.ac.uk

Brompton Design District,  närheten av V&A,  finns mycket att se under en LDF, dels i butiker som Cassina, Skandium, Mint och Conran Shop, hippa Bromton Café och galleriet The Garage. Cassina firade under veckan 90 år och bjöd in till ett röda mattan event och designseminarium. bromptondesigndistrict.com

I Bromton på The Garage fanns designern Faye Togood, som normalt håller till i Shoreditch, med en samlingsutställning dit hon bjudit in andra kreatörer att medverka. Personalen på plats i The Garage bar hennes nya klädkollektion som kanske mest kan beskrivas som arketypiska arbetsplagg, även hennes numera berömda spadstol fanns med i utställningen. fayetoogood.com

 

Designstrategen Jane Wither fick det prestigefulla uppdraget att kurera en av Bromtons mest omskrivna utställningarna på Cromwell Place. I tre k-märkta townhouses, klassiska Kensingtonhus med upstairs och downstairs arkitektur, på Cromwell Place hade Jane Wither samlat designer, varumärken, designskolor alla med fokus på att berätta historien bakom sina projekt och möbler. Bland annat visades Okolo’s fotouställning och Peter Pilottos fusion av mode och möbler. Många välkända designer, som till exempel Ineke Hans fanns på och Ilse Crawford fanns plats i lokalerna under hela veckan.

Design Museum ställde Hella Jongerius ut med Breathing Colour, en installationsbaserad utställning om färg, form, material, skuggor och reflektioner. Olika rumsliga delar visade grafiska färgövningar, tredimensionella föremål och handvävda tyger, men gemensamt för alla delar var utforskandet mellan vad som är konst och design.designmuseum.org
 

Design- och inredningsföretagstäta stadsdelen Clerkenwell passade intressant nog på att marknadsföra sin Clerkenwell Design Week med en egen monter på mässan 100% Design. Och i samma monter fanns också några utvalda företag med som samutställare, bland annat fanns svenska Kinnarp på plats.

I Clerkenwell passade också modehuset Burberry på att profilera sin senaste kollektion i ett fantastiskt domstolshus från 1700 talet, där all fast inredning rivits ut inför en kommande ombyggnad. Till tonerna av britt-popparna Pet Shop Boys kunde besökarna avnjuta en megastor fotoutställning av välkända brittiska fotografer, senaste klädkollektionen kurerad, en tillfällig restaurang och olika livescenframträdanden i en fantastisk miljö. Lite som att befinna sig i musikvideon It's a Sin.

I Shoreditch Design Triangle visade Ace Hotelupp sina designkollektioner i lobbyn, designsamarbeten som man under flera år tagit fram för hotellets räkning med lokala och nyetablerade designer. Vi besökte också underbara ONEROOM som drivs av Carlo Ninchi och Vittorio Locatelli som ett galleri för konst, mode, foto, design och inredning. Under LDW kunde man besöka galleriet för enskilda visningar och vi guidades runt i en eklektisk mix av moderna möbler, italienskt svulstigt sextiotal, Memphisdesign och brittiskt kung George sjuttonhundratal.  Och Svensk Tenn och Ulrika Hydman Vallien! Byggnaden som egentligen tillhör modefotografen Tim Walker är i sig värd ett besök.

I Shoreditch visade även Lee Broome upp sin kapselkollektion On Reflection i en utställning som verkligen inte visade sig vara den spegling man trodde utan ett mycket skickligt iscensatt dubbelrum.acehotel.com/Londononeroom.euleebroom.com

Det permanenta designcentret, Chelsea Design Center med hyresgäster framförallt inom inredningstextil, arrangerar under veckan ett digert föreläsningsschema, presslanseringar och ingår i Chelsea Design Quarter.

På Kings Road i Chelsea visade Designers Guild, givetvis blått, Tricia Guilds älsklingsfärg och Osborne & Little ståtade med sin nya tygkollektion i butiksfönstren i en sinnrik skyltning. Och livsstilsbutiken Anthropology hade inrett butiken med möbler och objekt i tyg och mönster av Liberty, ett helt nytt samarbete mellan de två varumärkena.

Myfair och de exklusiva gallerierna och butikerna är ett helt nytt tillägg för i år under LDF. Extra spännande var Mazzoleni Gallery som lanserar en ny rad samarbeten under eptitet ¨Mazzoleni Invites¨ och först ut under LDF var Dimore Gallery.

Dimores grundare Britt Moran and Emiliano Salci hade grävt i arkiven och presenterade fem olika rum med utgångspunkt från efterkrigstidens Italien, som besökaren kunde kika på genom stora titthål. Lätt dekadent med eleganta vintagemöbler och lite film noir känsla var ett kittlande utställningsgrepp. mazzoleniart.com

Sketch, den spektakulärt inredda restaurangen lockar fortfarande och köerna för de som inte har bokat bord ringlar ofta lång utanför vid lunchtid under helgen. Sketch hade samarbetet med den kreativa studion Matter of Stuff visade en miniutställning i entrén med arbeten av 13 olika designers. sketch.london