Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Trendparis

Trendspaning från Paris

Inredningsmässan Maison & Objet i Paris, den 8-12 september och Paris Design Week 8-16 september.

Paris är modets huvudstad, men Paris är också ett mycket viktigt forum för design- och inredningsbranschen. Och under höstupplagan av den stora inredningsmässan Maison & Objet pågår också Paris Design Week för fullt runt om på stan.

Formexteamet var så klart på plats för att besöka Maison & Objet, som ligger nära flygplatsen Charles De Gaulle i Paris Nord Villepinte samt för att bevaka designveckan inne i staden.

På mässan Maison & Objet visar utställare möbler, mindre men också större inredningsdetaljer, design, glas, konsthantverk, husgeråd och textilier i åtta hallar och generellt är det hög kvalité på montrar och inspirationsytor. Och flera spjutspetsföretag inom design är strategiskt placerade längst de största mässgångarna, ibland med påtagligt stora montrar. Vi spanande till exempel in holländska Eichholz som hade ett tiotal rum och ett helt café i sin monter, men så firade dom också 25 år i branschen. En annan utställning som väckte vårt intresse var Objet de Curiosité med dekorativa objekt från naturen som fossiler, snäckor, fjärilar och uppstoppade vilda djur.

På mässan finns också konceptet Now!  Design À Vivre i en egen mässhall och här finns många av de riktigt etablerade designföretagen representerade, en hel del svenska företag ställer också ut här.

 

Trendinstallationen på Maison & Objet.

Mässans övergripande trendtema hette Comfort Zone och i år fanns en större inspirationsutställning, skapad av Francoise Bernard, som arbetat med mässan i många år.

Comfort

Årets tema tolkades från en instabil värld till en plats där du känner dig trygg. Det är dags att famna nya parametrar för hur man kan leva "det äkta goda livet".  Som ett designsvar på vår önskan om vila, lugn och ro så ersätter kurvor nu raka och hårda linjer. Former blir mer omslutande och skyddande som en varm och go dunjacka. Möbler känns rejält taktila och kan se ut som gosedjur för vuxna, vad sägs om stolar som ser ut som roliga kuddar? I jakten på den perfekta avkopplingen dras vi till extremt mjuka tyger vilket ökar känslan av välbefinnande.

Den stora utställningen som spände över tio olika delar visade både hemmamiljö, det moderna kontoret, detaljer och produkter. Roligt var att flera moderna antikviteter och designstolar hade mixats in i utställningens moderna produktutbudet.

Tonade färger och blekrosa och beiga nyanser visades på den officiella färgkartan men själva utställningen kändes mest grå, vitt och beige.

Kontentan: Eden-liknande interiörer och 100% må bra!

Att Paris Design Week samordnar veckan med Maison & Objet gör Paris till en stor konkurrent för de tyska aktörerna som tidigare dominerade för inredningsbranschen i Europa. Viktigaste platserna för besökare till designveckan är Marais, Halles Concorde, Opera och Saint-Germain des-Prés, där också många designbutiker har sina konceptbutiker eller permanenta butikslägen.

Formexteamet passade så klart på att besöka Ikeas installation i Marais, vi kikade också in på danska Hay som höll till på flera adresser under veckan, men som skapat en helt ny kökskollektion redan till Formexveckan.

www.parisdesignweek.fr

________________________________________

NOW! Le OFF

I det relativt nya forumet Le Doc höll dom unga och nyetablerade designerna till i satellitutställningen Now! Le Off.  Här huserar vanligtvis olika pop-up butiker, barer och restauranger, men här hålls också många olika tillfälliga event och utställningar och det franska modeinstitutet huserar här permanent. I Now! Le Off såg vi produkter utifrån human design, slöjd och hantverk hållbarhet men också fortsatt stort intresse för formgivning i materialet trä.Nowoff

Le Doc ligger nästan mitt emot området Bastille.

www.citemodedesign.fr

________________________________________

Konceptbutiker i Paris

Lifestylebutiken Merci bör man inte missa under sitt Parisbesök. Merci passade på att visa nya innovativa former bland annat för dukade bordet. Merci köper in och samarbetar med många intressanta designföretag och det är alltid spännande att se hur sortimentet presenteras i butik och skyltningar.

www.merci-merci.com/fr/

________________________________________

Hantverksbutiken Empreintes, nästan lika stort som ett minivaruhus och i flera våningar. Här visas det bästa inom franska smycken, keramik, glas, textil, trä och metall och för den som vill njuta extra länge i denna vackra miljön finns ett härligt fik på våning två. Butiken som nu firar cirka ett år på denna adress har också i samband med Maison & Objet lanserat en digital marknadsplats. Empreintes var också en av Maison & Objets samarbetspartner i mässhallen för konsthantverk.

www.empreintes-paris.com

________________________________________

Utställningar vi vill tipsa er om i Paris

Dior

Till och med den 7 januari 2018 kan man se denna megautställning om modehuset Diors hela historia.

www.lesartsdecoratifs.fr

David Hockney

På det fyrtioårs jubilerande kulturhuset visas just nu en gigantisk utställning med den brittiske konstnärens David Hockneys, det är omfångsrik utställning som spänner över hela hans konstnärskap fram till idag. Pågår fram till och med den 23 oktober.

www.centrepompidou.fr