Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

KAI

Samurajtraditioner bakom premiumknivar

Det tar 32 separata steg och 32 händer innan en ny KAI-kniv av finaste damaskusstål är färdig att möta sin kock. Det är ett stycke komprimerad japansk historia där noggrannhet och hantverksskicklighet är självklara nyckelord.

Vi har pratat med Fredrik Strid, säljare på Dafra och grossist av produkter från KAI om hur det japanska varumärket har inspirerats av och tillämpat inhemska  hantverkstraditioner för att skapa en produkt med både design och innovativ funktion i fokus.

I tillverkningen av KAI:s damaskusknivar har man hämtat inspiration från japansk historia vad gäller såväl tillvägagångssätt som noggrannhet. I hantverket lämnas därför ingenting åt slumpen – de flesta knivarna som smids i damaskusstål går nämligen genom hela 32 steg och 32 händer innan den är färdig.

– Det krävs många års erfarenhet och kunskap för att kunna göra en sån här produkt. Man lägger ner enormt mycket tid på att färdigställa den, vilket såklart syns i resultatet, säger Fredrik. 

Den största skillnaden med KAI:s knivar i jämförelse med många andra är det hållbara stålet som influerats från den tusenåriga traditionen av tillverkning av samurajsvärd. Det uråldriga hantverket innebär att man skiktar samman metallegeringar som smids till ett stycke vilket ger flera lager i stålet, förklarar Fredrik och utvecklar:

– Själva kärnstålet i japanska knivar har en mycket högre hårdhetsgrad än exempelvis europeiska knivar. Detta gör att de flesta av knivarna inte kan böjas.
I takt med att intresset för inredning och matlagning har vuxit de senaste åren, har värdet av en mycket hållbar kniv med hög designgrad blivit allt viktigare, menar Fredrik. Många vill helt enkelt ha en produkt som tar hänsyn till både design och funktion – utan att behöva kompromissa.