Formex trends

Team Formex från designveckan i Milano

I april varje år går den största och viktigaste händelsen i designvärlden av stapeln i Milano. Team Formex var givetvis på plats för att se det senaste inom designbranschen. Här är ett axplock av platser och utställningar som vi besökte under veckan. Missa inte vår lista på de tydligaste trenderna från Milano.

Salone del Mobile
På den stora möbelmässan Salone del Mobile, med sina 14 gigantiska välfyllda hallar, flockas inredare, arkitekter, designer, producenter, leverantörer, utställare, trendsättare och designintresserade. 650 designers medverkade på Salone Satellite, som är mässans avdelning för nya och oetablerade formgivare samt olika designskolor, där träffade vi Formex Nova vinnaren 2017 Qian Jiang som ställde ut med sitt företag Studio Dejawu. Mer information här!

Milano Design Week - Fuorisalone
Idag så lockar inte bara mässan besökare utan också det omfattande utbudet av olika pågående parallella event i staden attraherar grovt uppskattat en halv miljon besökare. Lägger man sen till att många designinstallationer i staden är öppna för alla, såväl Milanobor som turister, så är det ofta trångt på de mest populära adresserna och köer för att komma in till de mest omskrivna designerna eller varumärkena.
 
Designveckan har ett omfattande program i sex dagar och flest event ligger i Brera Design District, 5 Vie Art+Design, Tortona Design Week, Triennale di Milano och Ventura Centrale. Det är inte helt lätt att skaffa sig en överblick över alla begivenheter men tidningen Interni listar de flesta större aktiviteter i tryckt designguide. Och Fuorisalone, som är en kommunikationsplattform, gör listningar i en app och inkluderar även andra designrelaterade sektorer som industridesign med bilar, teknik och telekommunikation men också konst, mode och mat. Mer information finner du här!
 
Brera Design District. För den som har begränsat med tid är Brera ett säkert kort, då nästan varenda lokal längst med Via Solferino och Via Brera har någon pågående designaktivitet. Det är bara att leta efter de vimplar som markerar platsen för ett listat och officiellt event. Pinacoteca di Brera och Orto Botanico di Brera är två måsten.

HEMMA gone wild huserade på via Solferino 15. Konceptet ”HEMMA gone wild” ingår i den svenska designsatsningen Swedish Design Moves och hanteras av Föreningen Svensk Form, som i sin tur anlitat Joyn Studio för att skapa en utställning med vacker scenografi och många starka svenska design- och möbelföretag i två våningsplan.

Interni, som listar events och trycker den officiella eventkatalogen, finns alltid på Universitetsområdet som är en bra startpunkt för designveckans nybörjare, här plockar man upp den tryckta guiden och passar på att prata med Internis hjälpsamma personal.
Via Durini, med omgivande kvarter intill katedralen i centrala Milano, har allt mer kommit bli hemvisten för en rad prestigefyllda internationella designföretag, dessa aktörer samlar sig gemensamt under Durini Design District. Mer information!

5 Vie Art+Design: Även i detta område, betydligt fler än fem gator, är det frekvent med aktiviteter. En riktig härlig upplevelse var att få besöka ett privat hem i villa Casa degli Atellani, en gång Piero Portaluppis bostad och Leonardo da Vincis vingård ligger här, den går att besöka även utanför designveckan. Mer information!

Ett måste stopp i Milano oavsett designvecka eller inte är så klart Rossana Orlandis butik och galleri och livsstilsbutiken 10 Corso Como, nära Porta Garibaldi och järnvägsstationen Garibaldi med samma namn. Mer information!

Isola Design District är ett ganska nytt initiativ i den attraktiva stadsdelen med samma namn och helt klart värt att hålla koll på. Här ökar frekvensen av hipsterskägg rejält när man passerat Bosco Verticale på väg mot stadsdelen Isola. Inte blir satsningen sämre av att man parallellt kör en ambitiös satsning på mat parallellt med Isola Food District.
 
 
Trender från Milano
 
•    Gröna gigantiska växter från sjuttiotalet och japanska lönnar i år igen.

•    Bulliga stoppmöbler, lite serieteckningskänsla i formspråket.

•    Nytt och antikt blandas och vi såg oändligt många magnifika stilleben.

•    Marmor och sten är fortsatt stort men vi får ju inte glömma att vi är i Italien…

•    Keramik, småskaligt eller mer industriellt spännande former och färger.

•    Kakel och ännu mera kakel.

•    Åttiotal och speciellt Memphisdesign är en tydlig källa till inspiration.

Formex trends