Möt Cecilia Xinyu Zhang
Norge - Cecilia Xinyu Zhang
Cecilia Xinyu Zhang föddes i Beijing och flyttade till Göteborg för att gå masterutbildningen på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk. Därefter bosatte sig hon i Bergen. Cecilia Xinyu Zhang designar objekt som bland annat syftar till att förändra uppfattningen av ting och rum genom skapandet av optiska illusioner i vardagsföremål.
Juryns motivering: Subtilt, gracilt, estetiskt tilltalande med en egen tvist. Cecilia Xinyu Zhangs skapar objekt med en självsäker grafisk skärpa, som i sig själv blir till konstverk i rummet.
Kort om Cecilia
Ålder: 28 år
Ort: Född och uppvuxen i Beijing, Kina. Bor och är verksam i Bergen, Norge
Utbildning: Högskolan för Design och Konsthantverk, Göteborgs Universitet
Hemsida »
Hur beskriver du din design?
Jag gillar att betona det visuella språket i min design. Jag tror att det hjälper användaren att förstå min design, eftersom min design ofta bär särskild mening. Jag gillar att göra något som människor kan känna koppling till, produkter som skapar koppling till människor.
Jag gillar tanken att göra vanliga ting extraordinära, och därför försöker jag alltid ta in det extraordinära stunderna in i det dagliga livet.
Jag är en väldigt nyfiken person och är intresserad i många olika ämnen. Det är även tydligt i min design, som alltid beskriver särskilda teman, exempelvis matematik, astronomi eller konst. Mitt senaste verk utforskar de rumsliga relationerna mellan objekt, rum och åskådare. Jag utforskade iden om att introducera rumslig medvetenhet in i objekten för att skifta åskådarnas uppfattningar av objekt och rum.
Jag hoppas min design kan upprätthålla en dialog med åskådaren och bygga kulturella broar.
Vad inspirerar dig?
Det vardagliga livet inspirerar mig, och min tidigare akademiska bakgrund av att vara en vetenskapsnörd (vilket jag är otroligt tacksam för nu), ny hobbyn som att dyka eller åka skidor – vilket jag utvecklade sen jag kom till Skandinavien, och dagliga samtal med människor.
Ett exempel, inspirationen för ”Fractal chair” kom från ett samtal jag hade med en Norsk journalist, som nämnde att han inte kunde se de Kinesiska kulturella influenserna i min design. Jag tyckte det var intressant eftersom jag inte betraktade situationen på det sättet. Av det samtalet fick jag iden att designa en traditionell Kinesisk stol med en modern tvist, vilket gjorde den både familjär och främmande, samtidigt som det bjuder in åskådaren att utforska och interagera.
Vad betyder Nova nomineringen för dig?
Nomineringen är en bekräftelse på mina kreativa strävanden. Den ger mig självförtroende och tar fram det bästa i mig. Jag är väldigt hedrad och tacksam för nomineringen. För någon som har bott inom Skandinavien i sex år (två år i Sverige och 4 år i Norge) så ser jag nomineringen som ett erkännande att jag skapar intressanta verk som har en kompabilitet med den Skandinaviska kulturen.
Juryn för Formex Nova 2018 består av:
Lotta Lewenhaupt, journalist och författare
Kerstin Wickman, professor i designhistoria och ledamot Kungl. Konstakademien
Alexander Lervik, designer och entreprenör
Anders Färdig, grundare av och vd på Design House Stockholm
Gästjurymedlem år 2018 är designstudio Färg & Blanche.
Vinnaren utses och presenteras under prisutdelningen som sker i samband med att Formex öppnar den 21 augusti under tisdagskvällen. Samarbetspartner är Trendgruppen PR.