Pressmeddelande

Vårens Formex Design Talents utsedda

Vårens designtalanger – Formex Design Talents – är utsedda och kommer alla 25 att visa upp sina produkter under inrednings- och designmässan Formex 15-18 januari 2019 på Stockholmsmässan.

Formex Design Talents uppmärksammar och lyfter oetablerade kreatörer och formgivare, och det är som vanligt en bred mix av designföremål som visas upp – från naturinspirerade konstobjekt i stengods till vaggor för barn av askträ och ull.

Här kommer en kort presentation av tre av årets 25 Formex Design Talents:

Kezia Pakalén, 28, bor i Jakobstad i Finland där hon 2016 avslutade en fyraårig formgivarutbildning med inriktning inredningsdesign på yrkeshögskolan Novia. Kezia jobbar helst med naturmaterial och med enkla, stilrena former i den Skandinaviska designtraditionen.
– Jag designar gärna saker för barn, som exempelvis min vagga ”Carry me cradle” som jag tar med mig till Formex, berättar Kezia.
Idén till vaggan, som är gjord i askträ och tjock ullfilt, fick Kezia när hon besökte ett museum i Österbotten.
– En vagga fanns ju förr i varje hem och gick i arv från generation till generation. Jag vill återuppliva den klassiska vaggan så att den passar in i moderna hem. Jag har också gjort den mer ergonomisk och mer praktisk än de gamla vaggorna.
Nu letar Kezia efter något företag som vill tillverka hennes vagga, och planerar samtidigt för nya produkter i samma stil som ska kunna komplettera den, som exempelvis en spjälsäng och ett skötbord.

Isolina Fedel, 25, är uppvuxen i Malmö men bor sedan två år i Tribeca i New York där hon studerar på Parsons School of Design som har rykte om sig att vara världens bästa designskola inom konst och mode. Isolina gör målningar av byggnader och landskap med hjälp av maskeringstejp och akrylfärg, en mycket speciell teknik som hon utvecklat själv och redan gjort stor succé med.
– Det var när jag målade väggarna i min lägenhet som jag märkte hur tillfredsställd jag blev av de raka linjerna som uppstod när jag drog bort maskeringstejpen. Det blev mitt sätt att finna lugn i en konstant arbetande stad som New York.
Till Formex tar hon sitt senaste projekt Hotel Views där hon besökt och avbildat berömda hotell som Hotel du Cap-Eden-Roc i Antibes, Beverly Hills Hotel i Los Angeles, The Bowery Hotel i New York och Hotell Diplomat här i Stockholm.
– Jag har fotografiskt minne så det räcker att jag passerar en plats för att jag ska kunna avbilda den, men gör det då på mitt eget sätt.

Johanna Grahn Hollström, 43, lever och verkar i Sveriges keramikcentrum Gustavsberg. När hon flyttade dit för några år sedan började hon på en keramikkurs tillsammans med ett gäng hängivna keramiker som hon fortfarande är en del av. Innan dess hade Johanna studerat konst och konsthantverk på Edelviks folkhögskola i Burträsk, där hennes intresse för keramik vaknade.
Johanna har även en examen i industridesign från Designhögskolan i Umeå, och utöver keramiken arbetar hon som frilansande art director och grafisk designer.
– Skapandet och att jobba med keramik är min drivkraft, det jag brinner för. Det är fantastiskt roligt!
På Formex visar Johanna upp exempel på sina konstföremål i högbränt stengods som hon med hjälp av olika tekniker bygger upp.
– Jag hämtar inspiration från naturen, men vill inte att det ska bli för figurativt. Man kan säga att jag abstraherar organiska former.

Alla Formex Design Talents våren 2019:

Agnes Fries

Arts Tape

Bærepose.no

bjerkeform

By Enzell

BY ILIANA,

By Johanna Grahn Hollström

Carry Me Cradle

CRIBBLE

Else Therese Mönsterdesign

Ingela Djupedal Design

Jernverket Göteborg

Katia Colt

Best Wall Friend

Malin Signahl

Monjoi

NAKOL

Ovrebruket

PATTERN ME BRIGHT

RÔKA Stone Wear

Saga Mariah Design

Studio Cajsa Carlenius

Jochen Lavéno Mangelsdorff

Textileriet

Swedhook

Bilder finns i vår bildbank:

http://bildbank.stockholmsmassan.se/search/event/design%20talents/274

Ansökan till Design Talents  sker med produktbilder samt en personlig beskrivning av ens designbakgrund. Produkterna ska vara nya på marknaden men färdiga för försäljning. En formgivare kan ställa ut tre gånger, men måste ha nya produkter att visa inför varje gång. Vid urval tittar juryn på nyhetsvärde i idé och form, och att det skall bli en mix av produktslag. Design Talentsanordnas på Formex i januari för 22:a gången.

För mer information www.formex.se eller kontakta:

Christina Olsson, Project Area Manager, +46 8 749 44 28
christina.olsson@stockholmsmassan.se

Carolina Ekman, pressansvarig, +46 70 789 41 35
carolina.ekman@stockholmsmassan.se

Pär Jonasson, pressansvarig, + 46 70 486 90 34
par.jonasson@stockholmsmassan.se