Pressmeddelande

Design Talents – möjlighet för oetablerade designer

Design Talents är en av Formex mest dynamiska och spännande avdelningar – en möjlighet för oetablerade designer, från både Sverige och utlandet, att visa upp sina produkter. I år går flera produkter i miljöns tecken, som Planticums “mini-ekosystem” och Apelocks väskor med solceller. Mycket handlar också om hantverk som är en stark trend just nu.

Oetablerade designer kan ansöka om att få en plats i Design Talents-området, som innebär att de hyr en utställningsmonter till ett mycket förmånligt pris. På så sätt får de möjligheten att visa upp sina produkter för inköpare, producenter och media ­– samtidigt som Formex får ett välkommet tillskott av nya spännande designtalanger.

– De som blir utvalda till Design Talents är ju morgondagens aktörer. Bland dem kan vi avläsa vad som rör sig och är på gång, säger Kajsa Falck-Torlegård, projektledare för Formex.
– Några tidigare deltagare i Design Talents som nu är etablerade är exempelvis Studio Lisa Bengtsson, Scandinavia Form och Studio Mutant.

Keramik med inspiration från naturen

En av årets Design Talents är keramikern Emma Ljung i Ljungby som under det fyndiga namnet ljungBYljung tillverkar bruks- och prydnadsföremål i egen design. Emmas intresse för keramik väcktes när hon tog kvällskurser i keramik, som hon byggt på med en folkhögskoleutbildning. Från början hade Emma sin verkstad hemma i källaren, men sedan i somras är verkstad och butik inrymda i ett 20-talshus mitt i Ljungby som hon renoverat tillsammans med sin man.– Jag är mycket ute i naturen och kan fånga upp färger och mönster jag ser. Jag kan inspireras av nästan vad som helst som skapar bilder i mitt huvud och som sedan “sitter i händerna”.

Vad visar du upp på Formex?
– Det blir ganska mycket eftersom jag tar med mig alla de fyra serier jag jobbar med just nu, baserade på olika glasyrer. Tallrikar, skålar, koppar, krukor, krus, ljusstakar och vaser, säkert ett femtiotal produkter sammanlagt.

Vilka förväntningar har du på Formex?
– Eftersom jag är så ny vill jag egentligen mest visa att jag finns. Jag vill bygga en större kundkrets och förhoppningsvis hitta återförsäljare som är intresserade av mina produkter. Och så är jag nyfiken på hur Formex fungerar, det är ju min första gång där.

Tel Aviv-bilder tecknade med nål och tråd

En mer långväga Design Talent är Amnin Lipkin från Tel Aviv. Han “tecknar” bilder med hjälp av sin symaskin, där tråden är “bläcket” och tyget “pappret”. Idén kom till Amnin när han för 12 år sedan fick en symaskin i present av en kompis. Det som började som en hobby är numera hans levebröd.
– Jag inspireras av själva hantverket, av att arbeta med händerna, med enkla material och tekniker, ett slags “lowtech-skapande”. Jag inspireras också av min hemstad Tel Aviv; jag vill berätta dess historia med utgångspunkt från vardagliga händelser. Jag kommer att visa upp mina sydda teckningar på Formex och presentera dem som konstföremål.

Vilka förväntningar har du på Formex?
– Jag hoppas på att träffa människor som är intresserade av att använda mina talanger i olika spännande projekt.

Här är samtliga Design Talents som medverkar på Formex 14-17 januari på Stockholmsmässan:


A Matter of Form regrow.se

Amnon Lipkin
amnonlipkin.com

Anna Wadle Keramik annawadle.com

Apelock Solar Powered Bags apelock.com

Artefakt Stockholm artefaktstockholm.se

Bounir bounir.se

By Johanna Grahn Hollström byjohannagrahnhollstrom.se

Everyday Design everydaydesign.fi

Josephine Skapare
josephineskapare.com

Lisa Daisy lisadaisy.se

Ljungbyljung Ceramic ljungbyljungceramic.com

Lykkidesign

Maliang Studio

Nakol art nakol.art

Planticum
planticum.com

Retach
re-tach.com

Syvênde syvendeswimwear.com

The Shoelace Brand
theshoelacebrand.com

Uddås Design ceciliauddas.com

För mer information kontakta:
Kajsa Falck-Torlegård, projektledare Formex, + 46 8749 43 59
kajsa.falck@stockholmsmassan.se