Pressmeddelande

Hyllade trendexperten Li Edelkoort skapar unik utställning för Formex

Under Formex 20-23 augusti kommer tingens inneboende kraft att uppmärksammas i en unik utställning skapad av den världsberömda trendexperten Li Edelkoort. Utställningen, som kommer att fylla hela Stockholmsmässans entréhall, är inspirerad av animism – tron på att även tingen kan vara besjälade.

Formex ”guest creator” är denna gång ingen mindre än Lidewij ”Li” Edelkoort, en av designvärldens mest respekterade trendexperter. Li har tidigare gästat Formex som trendföreläsare men skapar den här gången, tillsammans med Philip Fimmano som är creative director för Edelkoort Inc, en unik inspirationsutställning på Stockholmsmässans entrétorg – den till ytan största i Formex historia.

– Vi är otroligt stolta över att kunna samarbeta med ett världsnamn som Li Edelkoort, och över att hon skapar och kurerar denna utställning direkt för oss! Det är väldigt ovanligt att Li åtar sig den här typen av skräddarsydda uppdrag, säger Formex projektchef Christina Olsson.

Lis trendbok används av designer över hela världen.
Li Edelkoort, som föddes 1950 i holländska Wageningen, inledde sin framgångsrika karriär som modechef på varuhuset De Bijenkorf i Amsterdam. Efter examen på konstuniversitetet ArtEZ flyttade Li på 70-talet till Paris där hon startade sin egen trendbyrå Trend Union som numera även har kontor i New York och Tokyo. Vartannat år publicerar de världens mest inflytelserika trendbok som används av designer och marknadsförare på många välkända internationella varumärken från Coca Cola till Gucci.
2011 lanserade Li sociala medier-plattformen TrendTablet. Hon har listats som en av världens mest inflytelsefulla trendgurus och designers av tidningar som i-D och Time magazine.

Själv ser Li Edelkoort mycket fram emot att skapa en utställning speciellt för Formex.
– Formex-mässan har en aura av optimism och glädje som inte finns på så många andra kommersiella event av det här slaget. Där finns ett behagligt flöde, en vänlig närvaro av människor, välgjorda föremål och en genuin känsla av gästfrihet.

Kan du berätta lite om din utställning – vad kommer besökaren att få uppleva?
– Vår utställning kommer att bli en nästan andlig upplevelse vid ingången till mässan och fungera som en guide till alternativ shopping. Med starkt fokus på känslovärden hos varor och material hoppas vi kunna förmedla en del av den skönhet och energi som kan finnas i vardagsföremål. Vi kommer att med stor respekt samla olika utställares formgivna föremål och låta dem betraktas i en lugn och helande miljö, som om du möter dem för allra första gången.

Utställningen är inspirerad av ”animism”, vad betyder detta begrepp för dig?
Tanken att vi alla är förnimmande varelser som hör ihop på ett naturligt sätt lyfter fram idén om animism i ljuset och blickar tillbaka på de mest primitiva riterna före religionernas tid; vördandet av skogen och det vilda, floden och berget, skuggan och kvisten. Till och med moln och ord kan bli föremål för dyrkan. Eftersom det övergripande temat på Formex i år är material vill vi utforska tankarna bakom den nya materialismen, ett aktuellt filosofiskt begrepp som analyserar makten i all materia och för fram tanken att alla material är levande och har en rättmätig existens, precis som djuren och vi människor.

En längre intervju med Li Edelkoort och mer information om Formex finns på hemsidan.

Kontaktpersoner Formex:
Lotta Ahlvar, operativ projektledare Formex, 070-789 41 52, lotta.ahlvar@stockolmsmassan.se
Christina Olsson, projektchef Formex, 08-749 44 28, christina.olsson@stockholmsmassan.se