Celia B Dackenberg

Två eviga och en rät

Stickningen har allt. Den kräver bara den minimalaste utrustning, två pinnar och en tråd. Ändå kan den utvecklas hur långt som helst, som i formstickning, strukturmönster, skira spetsar, myllrande stjärnor och sprakande flerfärgsbårder. Inte konstigt att den som fått en stickning i sin hand och lärt sig bemästra tekniken ofta blir fast. Hårt och ohjälpligt. Utmaningen tar ju aldrig slut, det går alltid att levla upp och försöka sig på något som är lite svårare, hela tiden. Är vi inte ute efter en utmaning varje gång är stickningen också en meditativ hälsoaktivitet, där maska stillsamt läggs till maska, något att försjunka i, inåtvänt och på egen hand, eller tillsammans med andra som delar intresset. Eller, ska jag kanske säga, passionen. Att det sen kan ”bli något” av alla nystanen, något som går att använda, gör inte saken sämre.

Stickade plagg i ylle är kläder för vår tid. Ullen är naturens egen mirakelfiber. Den är förnybar och ofta lokalproducerad, den värmer i både vårt och torrt. Den behöver väldigt sällan tvättas, och när det till sist är dags lämnar den inte efter sig minsta mikroplastskräp i sköljvatten och vattendrag. Vill man använda stickningen för att uttrycka åsikter och påverka är den gärna och nyfiket med på det också. Stickningen är ingen urgammal teknik som man skulle kunna tro, till vårt land kom den för mindre än femhundra år sedan. Men vi fascineras av den och omger den med myter och magi. Den har utövats av unga och gamla, kvinnor och män, i nöd och av lust. Förr och i vår tid, ute i världen och här hemma. Igen, och för alltid.  

Celia B Dackenberg är utbildad vid Konstfack och har i många år arbetat som bildlärare på gymnasiet och som redaktör och chefredaktör för tidskriften Hemslöjd. Hon har stickat sedan hon var åtta, och med tiden deltagit i utställningar i Sverige och även i Japan. Den senaste, ”Kulturkoftor & Sagotröjor”, turnerar sedan 2019 i landet. Hon lockas av alla berättelser som kan gömma sig i en tröja och har skrivit sex stickböcker där historierna är lika viktiga som plaggen. Det kan handla om alltifrån barndomens stickade minnen till sagornas illustrationer, poeternas koftor och helylle som älskar naturen.

Formex Talks Scen, C02:50